Η ανάπλαση δεν γίνεται με εμποροαθλητικά κέντρα

Οκτώβριος 7, 2007 at 7:58 πμ 8 Σχόλια

Προκύρηξη της επιτροπής

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ «VOVO –ΠΟΛΗ»

ΝΑΙ ΣΕ ΠΑΡΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

ΝΑΙ ΣΕ ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 1995

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ, ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Όλες και όλοι έχουμε ακούσει πολλά τους τελευταίους μήνες για τη μεγάλη αναβάθμιση που δήθεν έρχεται στην περιοχή μας με σχεδιαζόμενο «νέο γήπεδο του ΠΑΟ».

Τι δεν μας λένε

• Ότι καταργείται ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου, γιατί το εμπορικοαθλητικό συγκρότημα κατασκευάζεται σε μια περιοχή 220 στρεμμάτων, που προοριζόταν για κοινόχρηστο πράσινο. 40 στρέμματα καλύπτει το γήπεδο. Τα υπόλοιπα θα γίνουν εμπορικά κέντρα, υπέργεια(!) πάρκιγκ, υπαίθριες εμπορικές χρήσεις. Το μόνον πράσινο που θα απομείνει –αν δεν τους σταματήσουμε- θα είναι στο τερραίν του γηπέδου. Μηδέν υψηλό πράσινο.

• Ότι το «νέο γήπεδο» είναι το προπέτασμα για να γίνουν δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα, που θα φέρουν τεράστιο κυκλοφοριακό φορτίο στην περιοχή. Σίγουρα ο ΠΑΟ πρέπει να φύγει από τη Λεωφ Αλεξάνδρας αλλά υπάρχει και η λύση του ΟΑΚΑ.

• Ότι πρώτη προτεραιότητα για την επιβίωση της περιοχής μας και της πόλης μας οφείλουν να αποτελούν οι πράσινοι πνεύμονες. Ειδικά μετά την καταστροφή της Πάρνηθας, οι κάτοικοι της πιο φτωχής σε πράσινο πρωτεύουσας της Ευρώπης, κινδυνεύουμε να πεθάνουμε από ασφυξία. Όλοι οι ελεύθεροι χώροι πρέπει να πρασινίσουν όχι να τσιμεντοποιηθούν.

• Ότι στη σημερινή ρύπανση θα προστεθεί η αυριανή υποβάθμιση, η κυκλοφοριακή και πολεοδομική ασφυξία. Μόνον τα εμπορικά κέντρα θα φέρνουν κάθε μέρα στην περιοχή τόσα αυτοκίνητα όσα το γήπεδο σε κάθε αγώνα. Με 40.000 «επισκέπτες» και πόσους άλλους διερχόμενους, η ασφυξία είναι δεδομένη.

• Ότι μαζί με το νέο γήπεδο θα έρθει και «ο ιδιωτικός στρατός» των ΠΑΕ καθώς και ο κίνδυνος για επεισόδια τύπου Παιανίας, μια και τίποτα δεν διδάχθηκε ακόμη η Πολιτεία απ₼ αυτά και κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε

Με δύο λόγια:

Tο σχεδιαζόμενο μέλλον του Ελαιώνα είναι κάτι ανάμεσα στην κυκλοφοριακή και πολεοδομική ασφυξία της Ομόνοιας και την κακόγουστη VOVO -πολη με τα γυάλινα εκτρώματα της Λεωφ. Κηφισίας.

Η πραγματική αναβάθμιση που ζητάμε

Για να σταματήσει η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στον Ελαιώνα θα έπρεπε να γίνουν ορισμένα απλά (και μάλιστα όχι δαπανηρά) πράγματα:

1. Να γίνουν το συντομότερο οι προβλεπόμενες από το 1995 απαλλοτριώσεις, που με πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων και του Δήμου μένουν στα χαρτιά επί δεκαετία. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Σήμερα ο Δήμος Αθηναίων αγοράζει τα οικόπεδα της Εθνικής Τράπεζας με σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις δαπανώντας δεκαπλάσιο κόστος, από αυτό που θα είχε αν έκανε απαλλοτρίωση πριν 4-5 χρόνια. Και παρ₼ όλα αυτά βρίσκει τα λεφτά, που όμως δεν διαθέτει, αν είναι για το συμφέρον των κατοίκων. (ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ !)

2. Να γίνουν πάρκα υψηλού πρασίνου. Μπορεί να μην είναι κερδοφόρα για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, είναι όμως προϋπόθεση για να επιβιώσουν οι πολίτες. Άλλωστε η δαπάνη κατασκευής και συντήρησης τους είναι πολύ μικρότερη από το δημόσιο χρήμα που κατασπαταλάται σε επιβλαβείς κατασκευές, όπως το σχεδιαζόμενο εμποροαθλητικό κέντρο.

3. Να αξιοποιηθεί η πολιτιστική και ιστορική –αρχαιολογική ταυτότητα της περιοχής, με την ανάδειξη του θαμμένου σ₼ ολόκληρη την περιοχή του Ελαιώνα αρχαιολογικού θησαυρού. Αυτό θα πει ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ. Συνεπώς προβληματίζει η δήλωση (γνωμάτευση;) του αντιδημάρχου κ. Ακριτίδη (Ελευθεροτυπία 28.04.2007) ότι στην περιοχή που πρόκειται να γίνει το γήπεδο του ΠΑΟ «είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχουν αρχαία»!!!

4. Να γίνουν, αλλά οργανωμένα, βιοτεχνικά πάρκα. Με βάση το ΠΔ του 1995 και με κατάλληλα κίνητρα να μετεγκατασταθούν εκεί οι μη οχλούσες βιοτεχνίες της περιοχής.

5. Να απομακρυνθούν αμέσως οι ρυπογόνες βιομηχανίες, όπως επιτάσσει το ΠΔ του 1995. Αλήθεια, γι₼ αυτό που δεν απαιτεί καμμία δημόσια δαπάνη τι έχει κάνουν κάνει οι κυβερνήσεις και η Δημοτική Αρχή; Απλά επιτρέπουν στις ρυπογόνες βιομηχανίες ανεξέλεγκτα να μολύνουν.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

€63.000.000 ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ – ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

– 13 εκατ ευρώ παραπάνω από την εύλογη τιμή (όπως την καθόρισε το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών) ξόδεψε ο Δήμος Αθηναίων για να αγοράσει τα οικόπεδα της Εθνικής Τράπεζας

– 2 εκατ ευρώ είναι οι τόκοι του δανείου που θα λάβει ο Δήμος Αθηναίων για να πληρώσει την Εθνική Τράπεζα

– 27 εκατ ευρώ είναι η εκ των υστέρων επιβληθείσα υποχρέωση του Δήμου να πληρώσει για το νέο γήπεδο

– 21 εκατ ευρώ είναι η πληρωμή του Δήμου Αθηναίων προς τον «ερασιτέχνη» ΠΑΟ, με δήθεν αντάλλαγμα την παραίτηση του από τα (ανύπαρκτα) δικαιώματα του στο γήπεδο της Λεωφ. Αλεξάνδρας, για τα οποία δεν υπάρχει καμμιά γραπτή εξασφάλιση

Ερώτηση: πόσα χρήματα επενδύουν η ΠΑΕ ΠΑΟ και ο ερασιτέχνης ΠΑΟ; Απάντηση: μηδέν. Ενώ, ο Αθηναϊκός λαός θα πληρώσει και θα κάνει δώρο (επί 49 χρόνια) στα ιδιωτικά συμφέροντα τις εγκαταστάσεις

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αντίθετο στην τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα

«Στη «διπλή ανάπλαση του Ελαιώνα», όμως, δεν τηρήθηκε καμία από τις ελάχιστες προϋποθέσεις που ως TEE είχαμε θέσει. Η όλη παρέμβαση και τα επί μέρους αριθμητικά στοιχεία δηλώνουν ακριβώς αυτό που δε θα θέλαμε ! Τον χαρακτήρα, δηλαδή, της σημειακής παρέμβασης στο Ρυθμιστικό της Αθήνας για την εξυπηρέτηση και μόνο των αναγκών του αθλητικού συλλόγου, ενώ ταυτόχρονα υποκύπτοντας στα ευρύτερα ιδιωτικά συμφέροντα αυξάνεται υπέρμετρα ο συντελεστής δόμησης στα Ο.Τ. της «ανάπλασης» σε βάρος των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου».

Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα

(210) 3459882 e-mail: elaionas@yahoo.gr

Αθήνα ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2007

Advertisements

Entry filed under: Προκήρυξη.

Όχι άλλο πράσινο στον Ελαιώνα!!!

8 Σχόλια Add your own

 • 1. astegi  |  Οκτώβριος 8, 2007 στο 6:14 μμ

  Λίγο αργά δεν είναι τώρα????Η σύμβαση του Δήμου της Αθήνας και του Παναθηναικού έχει ήδη υπογραφεί.Πού είμασταν όλοι τότε????

 • 2. φυματικός  |  Οκτώβριος 9, 2007 στο 6:24 μμ

  Είναι όντως λίγο αργά. Αλλά όχι πολύ αργά. Άλλωστε όλες οι συμβάσεις θα υποστούν τη βάσανο του Συμβουλίου Επικρτείας -η πρώτη δίκη είναι στις 2 Νοεμβρίου. Θα έρθεις; Έχει μια σημασία.

 • 3. slgatos  |  Οκτώβριος 9, 2007 στο 10:55 μμ

  klasikh kinish mizeron neoellinon

  pios re pedia tha kanei alsos ton eleona
  xoris emporikes xriseis ghpedo dhladi lefta
  tha trelathoume???

  sto telos den tha exei ghpedo den tha exei oute mia stalia prassino
  tha paraminei opos exei h perioxh kai tha eimaste oloi euxaristimenoi

  anti na pigenete kontra den prospathite na fitepsoun perissotera dentra na piesete thn kataskeuastikh kai ton dhmo na desmeuton oti giro apo to ghpedo tha exoun perissotero prasino

  leo mipos

 • 4. xxxstory  |  Οκτώβριος 10, 2007 στο 8:08 πμ

  Ας μην πηγαίνετε γήπεδο, για να μην φτιάχνουν γήπεδα…

 • 5. ενδιάμεσος  |  Οκτώβριος 13, 2007 στο 4:12 μμ

  φίλε slgatos,
  Με τα λεφτα που το δημόσιο έχει χαρίσει στους αθλητικούς επιχειρηματίες θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει το πάρκο. Ο Δήμος Αθηναίων όμως δεν έχει την πολιτική βούληση να δώσει λεφτά για πράσινο.
  Ο Δήμος Αθηναίων όμως σε τελική ανάλυση είμαστε εμείς όλοι. Οι πολίτες μπορούμε να πετύχουμε στόχους, όπως πχ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ. Μη ν είμαστε μοιρολάτρες. Εκτός του ότι σε τρία χρόνια έχουμε πάλι δημοτικές εκλογές -δεν είναι τόσο μακρυα.

 • 6. mia eaakitissa  |  Οκτώβριος 13, 2007 στο 5:49 μμ

  ti lete re kammenoi?
  mipws na parakalame to kratos na xarizei ta lefta twn forwn mas ston kokkali kai ton bardinogianni pou den exoun arketa oi kaimenoi gia na ftiaksoun ki alla gipeda me pio polla magazia?
  mipws na katsoume ston kanape mas, mexri na min iparxei oute ena dentro se olo to lekanopedio?
  ki otan ola tha exoun ginei tsimento kai ta paidia sou den tha mporoun na anapneusoun, tote tha thimitheis oti an eixes agwnistei na min ginei to gipedo alla na ginoun parka, isws na mporouses na pas me ta paidia sou mia bolta
  stin teliki kalitera na min ginei to gipedo, kai na sinexistei i piesi gia parka, ki as exei ton kindino apotixias, para na xtistei to gipedo, na to xrisoplirwsoume kai na min meinei kai xwros gia parka

 • 7. ΧΚ, μέλος της ΕΠΙΤΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ  |  Οκτώβριος 14, 2007 στο 2:13 μμ

  Καλά τα λες ΕΑΑΚίτισσα. Όμως θέλουμε η ΕΑΑΚ να βοηθήσει την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ. Ειδικά η ΕΑΑΚ της Γεωπονικής, η οποία ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ είναι ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ.
  Βέβαια, οι αριθμοί δείχνουν ότι το κύριο (μάλλον το κυριότερο) πρόβλημα δεν είναι το γήπεδο αλλά τα MALL. Όση επιβάρυνση φέρνει το γήπεδο σε κάθε αγώνα (περίπου μια φορά την εβδομάδα) τόση επί 1,5 έχει το ΕΝΑ MALL ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ (min 60.000 «επισκέπτες»). Είναι εφιάλτης η εμπορικοποίηση. Και η τσιμεντοποίηση βέβαια. Ας μην μιλήσουμε για τα πολιτιστικά πρότυπα. Άρα: ΣΥΜΒΑΛΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΦΙΛΕΣ/ΟΙ ΤΗΣ ΕΑΑΚ

 • 8. lefteris  |  Οκτώβριος 15, 2007 στο 6:54 πμ

  http://greece-salonika.blogspot.com/2007/10/blog-post_15.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Subscribe to the comments via RSS Feed


koumpi

Ακούστε:

Που είναι τα 135 στρέμματα πάρκου που λέτε ότι θα γίνουν κύριε Δήμαρχε;

logo/ Σύνολο έκτασης 220 στρέμματα

Νέα Σμύρνη

2618055674_b135fefd72

Τάδε έφη ο δήμαρχος της Αθήνας…

https://i2.wp.com/img.pathfinder.gr/Pathfinder/News/articles/53/7368153.jpg23/01/09 "Ο Ελαιώνας είναι μια παράνομη χωματερή της Αθήνας, σε απόσταση 500 μέτρα από την Ομόνοια"

Αυτό το είπε ως επιχείρημα υπέρ της τσιμεντοποίησης, μετά από 2 χρόνια δημαρχίας του και 20 χρόνια διοίκησης του δήμου από την παράταξη του! Το ποιος ευθύνεται δεν μας το αποκάλυψε.

Τελικά στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σχοινί!

Μιά εικόνα 1000 λέξεις…

https://elaionas.files.wordpress.com/2009/01/montazaki.jpg

Blog Stats

 • 97,279 Eπισκέψεις

Ελάτε σε επαφή

...επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: elaionas@yahoo.gr

.

logo/

Δημοσιεύσεις

RSS Ειδησεις για την Αθηνα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS indy.gr: Νέα από την πόλη

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Εικόνες απ' τον Ελαιώνα


Αρέσει σε %d bloggers: