Ενημέρωση για τη σύσκεψη στο Αιγάλεω για τον Ελαιώνα και τη Δυτική Αθήνα

Οκτώβριος 20, 2007 at 5:11 μμ Σχολιάστε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη επιτυχία και σε αγωνιστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στις 11 Οκτωβρίου που διοργάνωσε η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα στα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας (δασκάλων) Αιγάλεω.

Η σύσκεψη που είχε ως θέμα «Εμπορικοαθλητικό κέντρο στον Ελαιώνα (γήπεδο ΠΑΟ – Vovoupoli) προφανώς δημιούργησε αναστάτωση στα πολιτικά – οικονομικά συμφέροντα που «επενδύουν» σε βάρος του περιβάλλοντος στον Ελαιώνα· απόδειξη η παρουσία της αστυνομίας έξω από τα γραφεία του Συλλόγου πριν και κατά την διάρκεια της σύσκεψης (σας κοινοποιούμε την καταγγελία των δασκάλων).

Στη σύσκεψη, παρά το γεγονός ότι δεν είχε οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο, πήραν μέρος κάτοικοι και φορείς από το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι και την Αγία Βαρβάρα και πιο συγκεκριμένα εκπρόσωποι από

 

  • Το Σύλλογο Δασκάλων Αιγάλεω
  • Το Σύλλογο Δασκάλων Χαϊδαρίου
  • Την Εφημερίδα «Αντι-ΘΕΣΕΙΣ» Αγία Βαρβάρα
  • Το Περιοδικό «Πυριτιδοποιείο» Αιγάλεω
  • Την «Πρωτοβουλία για την συγκρότηση δημοτικοπολιτικής κίνησης στο Αιγάλεω
  • Την Αγωνιστική Παρέμβαση για το Ποικίλο Όρος
  • Ενδιαφερόμενους πολίτες που είχαν ενημερωθεί από το Internet.

Την παρουσίαση της κατάστασης στον Ελαιώνα έκανε το μέλος της Επιτροπής για τη Διάσωση του Ελαιώνα Κώστας Φωτεινάκης όπου μεταξύ των άλλων σημείωσε:

«Η περιοχή του Ελαιώνα έκτασης 9.300 ανήκει διοικητικά στους Δήμους Αθηναίων, Αιγάλεω, Περιστερίου, Ταύρου, Ρέντη αλλά έχει απαξιωθεί τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Επιτροπή Πολιτών για την διάσωση του Ελαιώνα, ή οποία δημιουργήθηκε το 2004, αγωνίζεται για την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος του 1995. Το ΠΔ εξασφάλιζε περίπου 25% – 30% πράσινο και που τώρα ανατρέπεται από την πολιτική που εφαρμόζουν ο Δήμος Αθηναίων και η κυβέρνηση προς όφελος του εμπορικοαθλητικού συμπλέγματος ΠΑΟ-VOVOU.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τις επιλογές εκείνες που θέλουν τον Ελαιώνα την «χωματερή» της Αθήνας. Ότι δεν μπορούν να κτίσουν αλλού να το μεταφέρουν στον Ελαιώνα, αποχαρακτηρίζοντας χώρους και ανατρέποντας το ισοζύγιο του πράσινου και των ελεύθερων χώρων (Γήπεδο ΠΑΟ, Τζαμί, Μητρόπολη, Υπηρεσίες της Βουλής, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού κτλ).

 

Η αδιαφορία για τον Ελαιώνα φτάνει ακόμη και στην κοπή των τελευταίων αιωνόβιων ελαιοδέντρων στον περιβάλλοντα χώρο του Τ.Ε.Ι. Πειραιά στο Αιγάλεω. Τα δέντρα αυτά βρίσκονται σε χώρο αρχαίου ελαιώνα, που αποτελεί μνημείο φυσικού κάλλους. (ΜΜΕ Ιούλιος 2007, ερώτηση στη Βουλή).

3
Διάλεξε που θες να σου φτιάξουμε το γήπεδο. Στη υγειά των κορόιδων!

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου και οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις του ερασιτέχνη με τον επαγγελματία ΠΑΟ αποδεικνύουν ότι η κατασκευή του γηπέδου στο κέντρο της Αθήνας, μόνο τέσσερα χιλιόμετρα από την Ακρόπολη, δημιουργεί – εκτός από τον αποχαρακτηρισμό ελεύθερων και πράσινων χώρων – παρενέργειας αδιαφάνειας και οικονομικών ρυθμίσεων σε βάρος των Αθηναίων· οι παρενέργειες από την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ στον Ελαιώνα θα φανούν στο κυκλοφοριακό, στο περιβαλλοντικό, στο κοινωνικό, στο πολιτικό, στο κοινωνικό και στο οικονομικό επίπεδο.

Στο σημείο αυτό διαβάστηκε αποσπάσματα από την προκήρυξη της Επιτροπής:

«Τι δεν μας λένε: Ότι καταργείται ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου, γιατί το εμπορικοαθλητικό συγκρότημα κατασκευάζεται σε μια περιοχή 220 στρεμμάτων, που προοριζόταν για κοινόχρηστο πράσινο. 40 στρέμματα καλύπτει το γήπεδο. Τα υπόλοιπα θα γίνουν εμπορικά κέντρα, υπέργεια(!) πάρκιγκ, υπαίθριες εμπορικές χρήσεις. Το μόνον πράσινο που θα απομείνει -αν δεν τους σταματήσουμε- θα είναι στο τερραίν του γηπέδου. Μηδέν υψηλό πράσινο.

Ότι στη σημερινή ρύπανση θα προστεθεί η αυριανή υποβάθμιση, η κυκλοφοριακή και πολεοδομική ασφυξία. Μόνον τα εμπορικά κέντρα θα φέρνουν κάθε μέρα στην περιοχή τόσα αυτοκίνητα όσα το γήπεδο σε κάθε αγώνα. Με 40.000 «επισκέπτες» και πόσους άλλους διερχόμενους, η ασφυξία είναι δεδομένη.

63.000.000 ΕΥΡΩ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ – ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ»

Μέλη της Επιτροπής Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα και επώνυμοι πολίτες, μεταξύ αυτών και καθηγητές της Πολεοδομίας του ΕΜΠ, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας, η δε προσφυγή θα συζητηθεί στις 2 Νοεμβρίου 2007».

ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Μετά ακολούθησε συζήτηση για τον Ελαιώνα αλλά και τα γενικότερα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας: Το Ποικίλο Όρος και οι απειλές που δέχεται από δύο εκκλησιαστικά ιδρύματα, οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ιδιώτες κ.ά. οι οποίοι υπονομεύουν τον χαρακτήρα του βουνού. Η ακτή Σκαραμαγκά και το λιμάνι που θα επιβαρύνει την περιοχή και θα ανατρέψει την οποιαδήποτε προσπάθεια αισθητικής παρέμβασης και ανάπλασης της ακτής. Το κυκλοφοριακό κτλ.

Για όλους αυτούς ανωτέρω λόγους κρίθηκε σκόπιμο να ανανεωθεί το ραντεβού για τον Νοέμβριο, να προετοιμαστεί και να συσταθεί μια Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα Δυτικής Αθήνας για τον Ελαιώνα και το Ποικίλο Όρος. Σας ενημερώνουμε μια παρόμοια σύσκεψη για το θέμα του Ποικίλου Όρους είχε πραγματοποιηθεί με μεγαλύτερη συμμετοχή τον Μάιο του 2007 στα ίδια γραφεία και πως σε εκείνη τη σύσκεψη είχε υπογραμμιστεί η ανάγκη αλλά και η δυνατότητα της σύστασης μιας Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα για τη Δυτική Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://elaionas.wordpress.com

Κ. Φ. prosanatolismoi@hotmail.com

Ν. Γ. antilibro@yahoo.gr

Advertisements

Entry filed under: Δελτία τύπου.

11 Οκτωβρίου: Kάλεσμα σε σύσκεψη Δύο δελτία τύπου της Ανοιχτής Πόλης για τον Ελαιώνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Subscribe to the comments via RSS Feed


koumpi

Ακούστε:

Που είναι τα 135 στρέμματα πάρκου που λέτε ότι θα γίνουν κύριε Δήμαρχε;

logo/ Σύνολο έκτασης 220 στρέμματα

Νέα Σμύρνη

2618055674_b135fefd72

Τάδε έφη ο δήμαρχος της Αθήνας…

https://i2.wp.com/img.pathfinder.gr/Pathfinder/News/articles/53/7368153.jpg23/01/09 "Ο Ελαιώνας είναι μια παράνομη χωματερή της Αθήνας, σε απόσταση 500 μέτρα από την Ομόνοια"

Αυτό το είπε ως επιχείρημα υπέρ της τσιμεντοποίησης, μετά από 2 χρόνια δημαρχίας του και 20 χρόνια διοίκησης του δήμου από την παράταξη του! Το ποιος ευθύνεται δεν μας το αποκάλυψε.

Τελικά στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σχοινί!

Μιά εικόνα 1000 λέξεις…

https://elaionas.files.wordpress.com/2009/01/montazaki.jpg

Blog Stats

  • 97,279 Eπισκέψεις

Ελάτε σε επαφή

...επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: elaionas@yahoo.gr

.

logo/

Δημοσιεύσεις

RSS Ειδησεις για την Αθηνα

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS indy.gr: Νέα από την πόλη

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Εικόνες απ' τον Ελαιώνα


Αρέσει σε %d bloggers: