Επίσημη επιβεβαίωση της μεγάλης βλάβης του δημοσίου συμφέροντος στον Ελαιώνα

5 Νοεμβρίου, 2007 at 10:21 μμ 2 Σχόλια

Αθήνα 04-11-2007

 Μετά τη συζήτηση στο Συμβούλιο τηςΕπικρατείας στις 2 Νοεμβρίου
Η ακροαματική διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Νοέμβρη 2007 επιβεβαίωσε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι πράγματι η αγορά των οικοπέδων της Εθνικής Τράπεζας από το Δήμο Αθηναίων αντί 20,3 εκατ ευρώ είναι σαφώς υπερτιμολογημένη. Κι αυτό επειδή δεν έχει ληφθεί υπόψη η εισφορά σε γη των εν λόγω οικοπέδων η οποία ανέρχεται σε 11, 3 εκατ ευρώ, πλέον 2,0 εκατ από τους τόκους αφού η αγορά γίνεται με δάνειο. Δηλαδή σύνολο υπερτιμολόγησης: 13,3 εκατ ευρώ.

Ο εισηγητής κ. Σπύρος Μαρκάτης, παρά το ό,τι εισηγείται την απόρριψη της «Αίτησης Ακυρώσεως», θεωρώντας την αγορά ιδιωτική σύμβαση και όχι δημόσια, εισέρχεται και στην ουσία της υπόθεσης. Αναφέρει λοιπόν με σαφήνεια στην εισήγηση του ότι:

«τα πλήρως ρυμοτομούμενα ακίνητα «οφείλουν» (για τις ανάγκες προσδιορισμού της αποζημιώσεως από τα πολιτικά δικαστήρια) εισφορά σε γή»
Την άποψη αυτή υιοθέτησε και ο πληρεξούσιος εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ, αγορεύοντας σε προηγούμενη υπόθεση που εκδικαζόταν στο ΣτΕ σχετική με τον Ελαιώνα.

Οι δε πληρεξούσιοι εκπρόσωποι της ΠΑΕ ΠΑΟ, του Δήμου Αθηναίων και της Εθνικής Τραπέζης, λαλίστατοι σε όλες τις προηγούμενες υποθέσεις τις σχετικές με τον Ελαιώνα, στην συγκεκριμένη περίπτωση αρκέστηκαν όλοι στη φράση: «Καλυπτόμεθα από την εισήγηση». Δηλαδή παρουσιάσθηκαν να αδυνατούν να εκφέρουν έστω και ένα αντεπιχείρημα και να αποδέχονται και αυτοί την υποχρέωση των οικοπέδων σε εισφορά σε γη.

Επισημαίνουμε επίσης ότι υπέρ της άποψης ότι τα οικόπεδα υπέχουν υποχρέωση εισφοράς σε γη (για τις ανάγκες προσδιορισμού του ύψους του τιμήματος) έχουν ταχθεί:

  • Η αιτιολογική έκθεση του σχετικού νόμου 3481/06 (σελ3)
  • Η υπηρεσία νομοθετικού έργου του ΥΠΕΧΩΔΕ (έγγραφο 51223/15.12.2006)
  • Ο Οργανισμός Αθήνας, μετά μάλιστα από ερώτημα του ΣτΕ (έγγραφο 2544/22.08.2007)

Η Επιτροπή μας μέχρι σήμερα ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στο χαρακτηρισμό της υπόθεσης. Πλέον θεωρεί βέβαιο ότι πρόκειται για μια καταφανώς χαριστική ρύθμιση υπέρ της Εθνικής Τράπεζας και σε βάρος του δημοσίου -και το καταγγέλλουμε στον Αθηναϊκό λαό. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για να γίνει ένας πνεύμονας υψηλού πρασίνου στον Ελαιώνα, αντί να «δωρίζονται» στην ΕΤΕ.

Όσον αφορά την απόφαση της ολομελείας του ΣτΕ, που θα εκδοθεί σε λίγους μήνες, διατηρούμε την πεποίθηση ότι θα δέχεται και τυπικά (ουσιαστικά ήδη δεχθεί) την προσφυγή της Επιτροπής μας, μια και ο δικηγόρος μας κ. Κώστας Παπαδάκης απέδειξε περίτρανα ότι η σύμβαση αγοράς δεν είναι ιδιωτική αλλά δημόσια.

Τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή μας θα αποστείλει πλήρη φάκελο σε όλα τα πολιτικά κόμματα, τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους, καλώντας τους να πάρουν θέση. Τις απαντήσεις που θα λάβει θα τις παρουσιάσει στο ιστολόγιο της και σε δημόσιες εκδηλώσεις, που προετοιμάζονται για το δίμηνο Δεκέμβρη –Γενάρη.

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα

Entry filed under: Δελτία τύπου.

2 Νοέμβρη στο Συμβούλιο της Επικρατείας 8 Δεκέμβρη όλοι και όλες στο Σύνταγμα

2 Σχόλια Add your own

  • 1. Αλέξης Χειράκης  |  30 Δεκεμβρίου, 2007 στο 3:01 μμ

    Σίγουρα συμφωνούμε στο ότι δεν αντέχουμε άλλο τσιμέντο στην Αθήνα. Όμως χαίρομαι που θέλουν να γίνει πράσινο το παλιό γήπεδο του Παναθηναικού και τα προσφυγικά. Χαίρομαι που θέλουν να μοιράσουν το πράσινο μεταξύ δύο περιοχών και δε θα το συγκεντρώσουν όλο σε μία περιοχή. Μπορεί να ακουστώ αδαής αλλά ελπίζω πως θα φύγουν και όλες οι προσφυγικές πολυκατοικίες από την Αλεξάνδρας και πως στη θέση τους θα μπουν δέντρα, εδώ που τα χρειαζόμαστε περισσότερο, εδώ που ζούμε και εργαζόμαστε. Εάν οι εξαγγελίες είναι αληθινές, μιλάμε για μια τεράστια έκταση πρασίνου, ακριβώς στο κέντρο της Αθήνας. Μακάρι να έκαναν πάρκο και ολόκληρο το ΦΙΞ, ναι το ομολογώ, δεν μπορώ να δω καμμία ιστορική αξία σε αυτό το γκρίζο, πανάσχημο κουτί, όπως δεν βλέπω και καμία αξία στα πανάσχημα προσφυγικά. Έχουμε ήδη αρκετά σε λειτουργία στη Συγγρού.

    Χαίρομαι που επιτέλους ξυπνήσαμε και ασχολούμαστε με τον Ελαιώνα. Έχετε περάσει από εκεί πρόσφατα; Βρώμα, μικρές χωματερές (στο κέντρο της Αθήνας ρε γαμώτο!) και άνθρωποι που καίνε μπαταρίες και καλώδια για να πουλήσουν το μέταλλο. Περνάω τακτικά από εκεί. Και κάνω το λάθος να αναπνέω … άφθονα τοξικά. Χάλι μαύρο.

    Εγώ προσωπικά σιχαίνομαι το ποδόσφαιρο και θλίβομαι με όλους αυτούς που το λατρέυουν. Όμως είναι Αθηναίοι, είναι πολλοί, αφού πρέπει να φορτωθούμε το γήπεδο τους, θέλω τουλάχιστον να πληρώσουν υψηλό τίμημα. Και το να γίνει πάρκο η περιοχή του υφιστάμενου γηπέδου του Παναθηναικού, μου ακούγεται καλό. Πάνω από όλα χαίρομαι που δεν θα γίνει εκκλησία, σαν να μην έχουμε αρκετές στην Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος ήθελε άλλη μια.

    Ναι, θα ήθελα να γίνουν και οι δύο περιοχές πράσινο. Θα γίνουν όμως; Σε μια χώρα που κάηκαν 3εκ στρέμματα το καλοκαίρι και δεν άνοιξε μυτούλα; Επιλέγω να συμβιβάζομαι λοιπόν με μια ενδιάμεση λύση. Σε μια χώρα που άνετα το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Δήμος θα μπορούσαν να τα κάνουν και τα δύο τσιμέντο. Και ελπίζω ότι θα το δω αυτό το περίφημο πάρκο στην Αλεξάνδρας. Και ας κάνουν μόνο το μισό ελαιώνα πράσινο.

    Ο Κακλαμάνης δηλωμένος Ολυμπιακός δεν είναι; Εάν έφτιαχνε το γήπεδο του Ολυμπιακού, θα χαλιόμουν πολύ. Τον βλέπω όμως να φτιάχνει του Παναθηναικού. Άρα είναι στη μπούκα από όλες τις πλευρές. Καλό αυτό, με κάνει να είμαι αισιόδος.

  • 2. ΧΚ  |  28 Ιανουαρίου, 2008 στο 6:15 μμ

    Εντάξει εσύ δεν μπορείς να δεις καμμιά ιστορική αξία ούτε στα προσφυγικά ούτε στο ΦΙΞ. Είσαι βέβαιος ότι θα γίνει πράσινο το παλιό γήπεδο του Παναθηναϊκού και ο μισός Ελαιώνας. Κι είσαι κι ευχαριστημένος γι’ αυτό, μια και ζούμε σε μια χώρα που δεν άνοιξε μυτούλα με τις πυρκαγιές -αλήθεια δεν έμαθες για τις δύο συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα;
    Μήπως τελικά είσαι με τον Κακλαμάνη, μια και αναπαράγεις τόσο αβασάνιστα όλα τα ψέμματα που λέει;

Σχολιάστε

Subscribe to the comments via RSS Feed


koumpi

Ακούστε:

Που είναι τα 135 στρέμματα πάρκου που λέτε ότι θα γίνουν κύριε Δήμαρχε;

logo/ Σύνολο έκτασης 220 στρέμματα

Νέα Σμύρνη

2618055674_b135fefd72

Τάδε έφη ο δήμαρχος της Αθήνας…

https://i0.wp.com/img.pathfinder.gr/Pathfinder/News/articles/53/7368153.jpg23/01/09 "Ο Ελαιώνας είναι μια παράνομη χωματερή της Αθήνας, σε απόσταση 500 μέτρα από την Ομόνοια"

Αυτό το είπε ως επιχείρημα υπέρ της τσιμεντοποίησης, μετά από 2 χρόνια δημαρχίας του και 20 χρόνια διοίκησης του δήμου από την παράταξη του! Το ποιος ευθύνεται δεν μας το αποκάλυψε.

Τελικά στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σχοινί!

Μιά εικόνα 1000 λέξεις…

https://elaionas.files.wordpress.com/2009/01/montazaki.jpg

Blog Stats

  • 100.468 Eπισκέψεις

Ελάτε σε επαφή

...επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: elaionas@yahoo.gr

.

logo/

RSS Ειδησεις για την Αθηνα

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS indy.gr: Νέα από την πόλη

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Εικόνες απ' τον Ελαιώνα