Συσκέψεις για τον Ελαιώνα

Ιανουαρίου 7, 2008 at 10:00 πμ 3 Σχόλια


Σύσκεψή για τον Ελαιώνα στο Περιστέρι,
Άλσος 16 Ιανουαρίου 7 μ.μ.

Και στη Γεωπονική 27 Ιανουαρίου, 11 π.μ.

——–

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 27 / 1 / 2008, 11.00 π.μ. ,
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα σας προσκαλεί στην εκδήλωση που οργανώνει την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008, ώρα 11.00 π.μ., στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, με θέμα το μέλλον του Ελαιώνα και, ειδικότερα, τη σχεδιαζόμενη επέμβαση κλίμακας με το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τις εμπορικές και άλλες χρήσεις που το συνοδεύουν.

Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να παρέμβουν με τοποθετήσεις επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς ( ΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ΣΕΠΟΧ , οι Δικηγορικοί Σύλλογος Αθήνας Πειραιά, εκπρόσωποι Δήμων και Νομαρχίας, το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, κινήσεις πολιτών, ειδικοί επιστήμονες κ.α.).

Το πρόβλημα της υπερδόμησης του Ελαιώνα, που προωθείται με τα εμπορο-αθλητικά συγκροτήματα σήμερα στο Βοτανικό, κατά παράβαση του ΠΔ 1995(ΦΕΚ 1049Δ), με υπερδιπλασιασμό του συντελεστή δόμησης και μεγάλης έκτασης αποχαρακτηρισμούς χώρων πρασίνου, δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της περιοχής. Αφορά όλες τις δυτικές συνοικίες και το λεκανοπέδιο Αττικής, που βρίσκονται στη δίνη της κλιματικής αλλαγής και μιας βαθιάς οικολογικής κρίσης. Δεν υπάρχουν περιθώρια νέας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της Αττικής. Αντίθετα, απαιτούνται μεγάλης κλίμακας πράσινες αναπλάσεις και επεμβάσεις στην πόλη, δραστική μείωση της κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων, περιορισμός της ενεργειακής σπατάλης, διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της οικολογικής ανανέωσης των σημερινών οικοδομών.

Η λεγόμενη ανάπλαση λειτουργεί ως σημαντική πηγή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης σήμερα και ταυτόχρονα προοιωνίζεται την οικοδόμηση των ελεύθερων χώρων γενικότερα στην έκταση των περίπου 10.000 στρεμμάτων του Ελαιώνα. Επιπλέον, εγείρει τεράστια θέματα οικονομικής σπατάλης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος σε όφελος μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Ήδη, το εμποροαθλητικό συγκρότημα έχει υπερτιμολογηθεί πριν καν ξεκινήσει με 63 εκατ. € , τα οποία θα πληρώσει ο αθηναϊκός λαός .

Ο Ελαιώνας με τη σημερινή του μορφή παρέχει ακόμα ορισμένες δυνατότητες δημιουργίας πνευμόνων πρασίνου για την αναζωογόνηση της Δυτικής Αττικής και συνολικά του λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με το ΠΔ 1995, προβλέπονται 740 στρεμ. κοινοχρήστου πρασίνου στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων και συνολικά περίπου 3.500 στρεμ., τα οποία πρέπει να αποκτηθούν με εισφορές σε γη και απαλλοτριώσεις. Τα 63 εκατ. € , που χαρίζονται, μπορούν να εξασφαλίσουν εκατοντάδες στρέμματα κοινοχρήστου πρασίνου τώρα.

Πρέπει να σταματήσει η καταστροφική προοπτική για τον Ελαιώνα. Πρέπει να επιβληθεί κατ’ αρχήν η εφαρμογή των νόμων και στη συνέχεια να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα από το ΠΔ 1995 σχέδια για πράσινους χώρους και ιδιαίτερα για πάρκα υψηλού πρασίνου.

Η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα σας καλεί να συζητήσουμε αυτή την προοπτική.

τηλ. 2103459882 , email : elaionas@yahoo.gr, https://elaionas.wordpress.com

Διευθύνσεις επικοινωνίας : Χρηστος Καραμάνος leonkar@otenet.gr
Ελένη Πορτάλιου portel@central.ntua.gr
Κώστας Φωτεινάκης prosanatolismoi@hotmail.com

g

Advertisements

Entry filed under: Κάλεσμα.

Τα «ψάλαμε» στο Δήμαρχο για τον Ελαιώνα… Οι τελευταίοι του Ελαιώνα

3 Σχόλια Add your own

 • 1. Paris Dosios  |  Ιανουαρίου 15, 2008 στο 1:44 μμ

  Με πραγματικό ενδιαφέρον διάβασα την πρόσκλησή σας σε συσκέψεις αύριο και στις 27 Ιανουαρίου για το μέλλον του Ελαιώνα και θα ήθελα να εκθέσω κάποιους προβληματισμούς.
  Μια πρώτη προφανής παρατήρηση είναι ότι κάποιος που ακούει όλο αυτό το θόρυβο για τη «διάσωση» του Ελαιώνα εύλογα φαντάζεται 10.000 στρέμματα από αιωνόβια ελαιόδεντρα που έχουν ανάγκη επείγουσας προστασίας από αδηφάγες μπουλντόζες και μεγάλα συμφέροντα. Όμως όπως καλά γνωρίζουμε, ο κατ΄όνομα πλέον Ελαιώνας, δεν είναι παρά μια, στην κυριολεξία, «μαύρη τρύπα» στο κέντρο της Αθήνας, 3 μόλις χιλιόμετρα από την Ομόνοια, με χιλιάδες βιοτεχνίες, συνεργεία, αποθήκες, μάντρες, αμαξοστάσια, κυκλοφοριακό χάος και διάχυτη βρώμα… Μια περιοχή-χαβούζα που παρουσιάζει τριτοκοσμικές εικόνες ντροπής για μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα!!
  Με αυτό υπόψη, να πω ότι με βρίσκετε απόλυτα σύμφωνο στο ότι η Αττική δεν έχει άλλα περιθώρια περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Συμφωνώ ότι απαιτούνται όλα όσα λέτε: μεγάλης κλίμακας πράσινες αναπλάσεις και επεμβάσεις στην πόλη, δραστική μείωση της κυκλοφορίας στην πόλη, περιορισμός της ενεργειακής σπατάλης, κ.ο.κ…
  Αναρωτιέμαι όμως πώς, σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να χαρακτηρίζεται η διπλή ανάπλαση Βοτανικού – Αλεξάνδρας ως μια «σημαντική πηγή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης» τη στιγμή που προβλέπει τη δημιουργία πρασίνου σε δύο χώρους ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής μας στην πρωτεύουσα.
  Και επιπλέον, αν υποθέσουμε ότι επιθυμούμε την επανατοποθέτηση του Ελαιώνα στον χάρτη των Αθηνών ως το πάλαι ποτέ «Κάλλιστον Προάστιον» (και την αναβάθμιση που κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την Δυτική Αττική) γιατί θα έπρεπε να αντιστεκόμαστε σε μια υγιή ανάπτυξη της περιοχής με: τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και αναψυχής, την κατασκευή ενός γηπέδου που θα προσελκύσει κόσμο από όλη την Αθήνα και θα δράσει ως μοχλός ανάπτυξης (όπως ακριβώς έγινε με την τοποθέτηση του γηπέδου του Ajax σε μια υποβαθμισμένη περιοχή έξω από το Amsterdam), τη σταδιακή δημιουργία ενός σωστά δομημένου εμπορικού και οικονομικού κέντρου και, γιατί όχι, τη μεταφορά εκεί δημόσιων διοικητικών υπηρεσιών.
  Δεν ξέρω αν είμαι υπερβολικά αφελής αλλά εγώ θα ήθελα να δω τον Ελαιώνα, αυτή την εν δυνάμει μαγική περιοχή που βλέπει από κάθε σημείο της την Ακρόπολη, ένα πράσινο προάστιο της Αθήνας με τη δική του πολιτιστική και οικονομική ζωή.
  Είμαι από αυτούς που θαυμάζουν την τόλμη του κ. Κακλαμάνη. Από όσο γνωρίζω, είναι ο πρώτος Δήμαρχος Αθηναίων (μετά την εποχή Τρίτση), που έπιασε την «καυτή πατάτα» του Ελαιώνα και, με αφορμή το Γήπεδο του Παναθηναϊκού, επιχειρεί να δώσει γρήγορη και αποτελεσματική λύση σε ένα δομικό πρόβλημα της πόλης.
  Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε πολλά περιθώρια χρόνου. Όσο πιο σύντομα χτιστεί το γήπεδο στο Βοτανικό, τόσο πιο γρήγορα θα φτιαχτεί το πάρκο στην Αλεξάνδρας, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσει και η ανάπλαση του Ελαιώνα. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν έξυπνες λύσεις που να παρακάμπτουν τη βραδυκίνητη γραφειοκρατία του Δημοσίου τότε δεν έχω έχω κανένα λόγο να εναντιωθώ σε αυτές.
  Μιλάτε για «καταστροφική προοπτική» του Ελαιώνα. Όμως, προσωπικά, δεν βρίσκω τίποτα πιο (αυτο)καταστροφικό από την «όλα ή τίποτα» προσέγγιση που από τη μία απαιτεί περισσότερο πράσινο και αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής και από την άλλη απορρίπτει οποιαδήποτε προσπάθεια, με τα θετικά και τα αρνητικά της, προς αυτή την κατεύθυνση. Εύχομαι πραγματικά να μη χάσουμε άλλο χρόνο και ευκαιρίες.

 • 2. ΧΚ, μέλος της ΕΠΙΤΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ  |  Ιανουαρίου 28, 2008 στο 5:49 μμ

  Ερωτώ ευθέως: γιατί να μην γίνει πάρκο υψηλού πρασίνου στον Ελαιώνα. Αν οι κυβερνώντες και οι διοικούντες το Δήμο έχουν πρόθεση, έστω τώρα, να αναπλάσουν τον Ελαιώνα, γιατί δεν διαθέτουν τα 63 εκατ ευρώ, που χαρίζουν στους επιχειρηματικούς ομίλους (Εθνική Τράπεζα, ΠΑΕ ΠΑΟ, «ερασιτέχνη» ΠΑΟ) για πάρκα υψηλού πρασίνου; Λεφτά μοιράζονται. Δες, έχουμε αναλυτική τεκμηρίωση.
  Απλά, θέλουν μπίζνες στον Ελαιώνα, εμπορικά κέντρα και όχι πράσινο
  Με συγχωρείς, αλλά τα δάκρυα για τον Ελαιώνα είναι κροκοδείλια, αν δεν συνοδεύονται με την απαίτηση για πράσινο

 • 3. Efstratia Soultanakis  |  Φεβρουαρίου 16, 2008 στο 11:54 μμ

  Δέντρα ελιάς να γεμίσει ο Ελαιώνας και όχι να πλουτίσουμε ορισμένους με τις οικονομίες μας. Αν και είμαι Παναθηναϊκός μέχρι το κόκαλο προσέφερα πρωταθλήματα στην κολύμβηση με τις 2 κόρες μου, όμως δεν συμφωνώ με την άποψη τους αυτή. Να βρουν άλλο χώρο για στάδιο, όχι αυτόν.
  Ποιοι είναι τώρα στην ΠΑΕ?
  Κα Σουλτανάκη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


koumpi

Ακούστε:

Που είναι τα 135 στρέμματα πάρκου που λέτε ότι θα γίνουν κύριε Δήμαρχε;

logo/ Σύνολο έκτασης 220 στρέμματα

Νέα Σμύρνη

2618055674_b135fefd72

Τάδε έφη ο δήμαρχος της Αθήνας…

https://i2.wp.com/img.pathfinder.gr/Pathfinder/News/articles/53/7368153.jpg23/01/09 "Ο Ελαιώνας είναι μια παράνομη χωματερή της Αθήνας, σε απόσταση 500 μέτρα από την Ομόνοια"

Αυτό το είπε ως επιχείρημα υπέρ της τσιμεντοποίησης, μετά από 2 χρόνια δημαρχίας του και 20 χρόνια διοίκησης του δήμου από την παράταξη του! Το ποιος ευθύνεται δεν μας το αποκάλυψε.

Τελικά στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σχοινί!

Μιά εικόνα 1000 λέξεις…

https://elaionas.files.wordpress.com/2009/01/montazaki.jpg

Blog Stats

 • 97,279 Eπισκέψεις

Ελάτε σε επαφή

...επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: elaionas@yahoo.gr

.

logo/

Δημοσιεύσεις

RSS Ειδησεις για την Αθηνα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS indy.gr: Νέα από την πόλη

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Εικόνες απ' τον Ελαιώνα


Αρέσει σε %d bloggers: