Οι τελευταίοι του Ελαιώνα

Ιανουαρίου 16, 2008 at 9:41 πμ Σχολιάστε

Άρθρο από το περιοδικό Γαλέρα

Στο -χωρητικότητας 40.000 θεατών- νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού δεν χωρούν οι αγωνίες των τελευταίων κατοίκων τής περιοχής.Συναντήσαµε και κουβεντιάσαµε µε την οικογένεια Σκανδάλη, τους µοναδικούς κατοίκους στο αθηναϊκό τµήµα τού Ελαιώνα. Το σπίτι και η µικρή οικογενειακή βιοτεχνία νάµατος που διατηρούν βρίσκεται στην Αγ. Πολυκάρπου 93, ακριβώς στο µάτι τού κυκλώνα. Εκεί όπου ο Δήµος Αθηναίων, η οικογένεια Βαρδινογιάννη και ο Μπάµπης Βωβός σκοπεύουν να «αναπλάσουν» την περιοχή, χτίζοντας το νέο γήπεδο του ΠΑΟ, το γήπεδο µπάσκετ τού «ερασιτέχνη» ΠΑΟ, αλλά και ένα εµπορικό κέντρο 70.000 τ.µ.

Η οικογένεια Σκανδάλη εγκαταστάθηκε στην περιοχή το 1945, όταν γύρω γύρω υπήρχαν κήποι µε µεγάλη παραγωγή κηπευτικών και η λαχαναγορά βρισκόταν στην Ιερά Οδό. Λειτουργούσε επίσης και η εταιρεία «Κύκλωπας» που παρήγαγε τούβλα και κεραµίδια, η οποία έπαιρνε το χώµα από τα γειτονικά οικόπεδα σκάβοντας σε βάθος 6-7 µέτρων. Στη συνέχεια ο Δήµος έριξε µπάζα και µισό µέτρο χώµα από πάνω και «έφτιαξε τα ωραία οικόπεδα που τώρα θέλουν να τα πουλήσουν», όπως µας είπε ο κυρ-Νίκος.

Ένα κλωναράκι πράσινο

Επειδή η περιοχή ήταν κοντά στην Αθήνα, σιγά σιγά εγκαταστάθηκαν βιοτεχνίες και βιοµηχανίες, µε προεξάρχουσα την κλωστοϋφαντουργία ΕΤΜΑ, η οποία απασχολούσε 1.800 εργάτες, και η χαρτοποιία «Κεφαλάς» (η γνωστή Softex), ακριβώς δίπλα τους. Με το Προεδρικό Διάταγµα του 1995, το οποίο χαρακτήριζε την περιοχή ως περιοχή πράσινου, η κατάσταση άρχισε σταδιακά να αλλάζει. «Με το Π.Δ., όπως καταλαβαίνετε, δεσµεύτηκαν οι περιουσίες µας, δεν µπορούσαµε ούτε να χτίσουµε ούτε να πουλήσουµε. Από την άλλη δεν έγινε όµως και καµία πράξη εφαρµογής του Π.Δ., δεν δηµιουργήθηκε καµία υποδοµή από την πολιτεία. Ούτε δρόµους έχουµε και ακόµα, σε µια περιοχή δίπλα στην Οµόνοια, δεν έχουµε ολοκληρωµένο σύστηµα αποχέτευσης…», µας λέει η κυρία Αθηνά. «Κορίτσια», παρεµβαίνει ο κύριος Νίκος, «τον δρόµο έξω, την Αγ. Πολυκάρπου, ο πατέρας µου τον έστρωσε µε πέτρες γιατί ήταν λάσπη. Αργότερα η χαρτοποιία Κεφαλάς έβαλε άσφαλτο. Ήταν, άραγε, ηθεληµένο να µη γίνει τίποτα από τον Δήµο;».
Οι γείτονές τους ήταν κυρίως οικογένειες εργατών που δούλευαν στις γύρω βιοµηχανίες. Οι βιοτέχνες που νοίκιαζαν χώρους στην περιοχή, όταν άκουσαν ότι θα γίνει γήπεδο, φοβήθηκαν και έφυγαν σταδιακά, οι περισσότεροι προς Ασπρόπυργο. Η φυγή των βιοτεχνιών επηρέασε και την οικογένεια Σκανδάλη, αφού µία από τις πηγές εισοδήµατός της ήταν τα νοίκια που εισέπρατταν από έναν µικρό βιοτεχνικό χώρο.

Η κυρία Αθηνά απλώνει στο τραπέζι τα τοπογραφικά σχέδια της περιοχής και µας εξηγεί: «Εδώ το γήπεδο, εκεί το τσιµεντένιο κουτί τού εµπορικού κέντρου, εκεί το µπάσκετ, εκεί τα πάρκινγκ… Τσιµέντο εδώ, τσιµέντο και εδώ, τσιµέντο και εδώ… κι αν δείτε κανένα κλωναράκι πράσινο να µας το φέρετε και εµάς… Εµείς, όµως, πρέπει να φύγουµε από το σπίτι µας για να κάνουν πράσινο. Ε, όχι κύριοι, αφού είπατε θα γίνει πράσινο, δεν το κάνετε πράσινο και θα τα κάνετε όλα τσιµέντο, γιατί πρέπει να φύγουµε εµείς και να σας αδειάσουµε τη γωνιά;»
Τον λόγο παίρνει ο γιος τους, ο Στέλιος: «Αρχικά µιλούσαν για απαλλοτρίωση, αλλά τώρα έχουν αλλάξει το ποίηµα και συζητάνε για αγορά ώστε να µην τους καθυστερήσουµε. Μας ζητάνε τους τίτλους ιδιοκτησίας και την προσφορά µας για την απόκτηση του οικοπέδου µας από τον Δήµο Αθηναίων µε συµβιβαστικό διακανονισµό. Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει τις προσφορές τους, οι οποίες είναι πολύ φουσκωµένες. Τα οικόπεδα µε πρόσοψη στην Αγ. Πολυκάρπου και σε βάθος 25 µέτρων είναι από το 1927 στο σχέδιο πόλης. Χτίσαµε εδώ και 65 χρόνια µε οικοδοµική άδεια εντός σχεδίου πόλης, και όχι εκτός σχεδίου, όπως η υπόλοιπη περιοχή. Και ύστερα από 65 χρόνια έρχονται και λένε ότι, ξέρετε, θα γίνει πράσινο και έρχονται οι άλλοι και χτίζουν. Δεν είναι παράλογο;

Αναβάθµιση στα λόγια

Το κακό είναι ότι οι κάτοικοι είναι πολύ λίγοι και όλα τα µέσα προβάλλουν την αναβάθµιση την οποία βέβαια ο καθένας την αντιλαµβάνεται διαφορετικά. Εδώ πρόκειται να γίνει ένα τερατούργηµα, ένα κουτί. Είχαµε τόσα χρόνια την ΕΤΜΑ που µας έκοβε τον ορίζοντα και τώρα θα έχουµε ένα άλλο κουτί, θα γίνει και το αµαξοστάσιο. Ο σταθµός τού µετρό είναι έτοιµος, τα πρακτορεία υπεραστικών λεωφορείων είναι έτοιµα. Το µόνο σίγουρο είναι ότι θα την πληρώσει το πράσινο».
Συνεχίζει η κυρία Αθηνά: «Ο Δήµος ζητάει να δώσει τη δική µας περιουσία σε µια εταιρεία για 99 χρόνια και να πληρώνουµε κι από πάνω! Για τον Δήµο πληρώνουµε κάθε χρόνο µέσω τής ΔΕΗ περίπου 7.000 ευρώ. Τα σκουπίδια τα µαζεύει µε τις µπουλντόζες µια φορά τον µήνα. Ο δρόµος µας κάθε τρεις και λίγο πληµµυρίζει και µαζεύει 50 πόντους νερό. Αυτές είναι οι υπηρεσίες που µας παρέχει ο Δήµος; Μόνο στα λόγια είναι η αναβάθµιση. Σκάψανε για δρόµους ή επειδή σκάβει η εταιρεία αυτή για να κάνει κέντρα, όλα είναι καλά;

Μετέωροι

Εµένα, παιδιά µου, µ’ αρέσει εδώ… Δεν έχω κανέναν από πάνω, δεν έχω κανέναν από κάτω, κανέναν από δίπλα. Ο πεθερός µου, ο άντρας µου και σήµερα ο γιος µου εδώ δούλεψαν. Ούτε που το σκέφτοµαι ότι θα φύγω από εδώ.»
Ρωτάµε τον Στέλιο πώς βλέπει εκείνος τη ζωή του στον Ελαιώνα: «Τώρα που έχω µεγαλώσει το βλέπω από άλλη οπτική γωνιά. Όταν ήµουν παιδάκι τα έβλεπα όλα άσχηµα γιατί δεν είχα άλλα παιδιά να παίξω, διένυα καθηµερινά 1.200 µέτρα για να πάω στο σχολείο µου στον Βοτανικό. Έπαιζα µε τις ρόδες, τις σαµπρέλες, τα λασπόνερα. Σήµερα που είµαι 35 χρονών, έχοντας βιώσει και εγώ και οι γονείς µου την υποβάθµιση της περιοχής, βλέποντας να φτιάχνουν το µετρό και ακούγοντας διάφορες βαρύγδουπες ανακοινώσεις για την ανάπλαση της περιοχής, από τη µια µεριά επιτέλους ευχαριστιέµαι, αλλά από την άλλη…
Δεν εκβιάζω καταστάσεις, αλλά ζητάω να µου δοθεί ένας αντίστοιχος χώρος εδώ κοντά, 250 µέτρα από το µετρό, όπως είµαι σήµερα, όπου να µπορώ να βγάλω άδεια λειτουργίας για να δουλέψω. Επιτέλους, θέλουµε να µάθουµε τι σχεδιάζουν να κάνουν, γιατί αλλάζουν συνέχεια τα σχέδια και εµείς είµαστε µετέωροι. Δεν είµαστε εναντίον τής αναβάθµισης, τους πλατείς δρόµους, το πράσινο. Να δώσω και εγώ την εισφορά µου σε γη και χρήµα, όπως και κάθε ιδιοκτήτης, γιατί µιλάµε για Ελαιώνα και δεν υπάρχει ελιά ούτε για δείγµα. Θέλουµε την αναβάθµιση, αλλά όχι έτσι όπως την θέλουν αυτοί. Θέλουµε µια αναβάθµιση που να περιλαµβάνει και εµάς και καλό θα ήταν να µας ρωτάνε και εµάς πότε πότε».

Της Ιωάννας Βίτσου και Μυρτώς Μπολώτα

Το άρθρο βρίσκεται εδώ

Advertisements

Entry filed under: Δημοσίευμα.

Συσκέψεις για τον Ελαιώνα Κάλεσμα για συζήτηση και δράση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


koumpi

Ακούστε:

Που είναι τα 135 στρέμματα πάρκου που λέτε ότι θα γίνουν κύριε Δήμαρχε;

logo/ Σύνολο έκτασης 220 στρέμματα

Νέα Σμύρνη

2618055674_b135fefd72

Τάδε έφη ο δήμαρχος της Αθήνας…

https://i2.wp.com/img.pathfinder.gr/Pathfinder/News/articles/53/7368153.jpg23/01/09 "Ο Ελαιώνας είναι μια παράνομη χωματερή της Αθήνας, σε απόσταση 500 μέτρα από την Ομόνοια"

Αυτό το είπε ως επιχείρημα υπέρ της τσιμεντοποίησης, μετά από 2 χρόνια δημαρχίας του και 20 χρόνια διοίκησης του δήμου από την παράταξη του! Το ποιος ευθύνεται δεν μας το αποκάλυψε.

Τελικά στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σχοινί!

Μιά εικόνα 1000 λέξεις…

https://elaionas.files.wordpress.com/2009/01/montazaki.jpg

Blog Stats

  • 97,279 Eπισκέψεις

Ελάτε σε επαφή

...επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: elaionas@yahoo.gr

.

logo/

Δημοσιεύσεις

RSS Ειδησεις για την Αθηνα

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS indy.gr: Νέα από την πόλη

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Εικόνες απ' τον Ελαιώνα


Αρέσει σε %d bloggers: