Κάλεσμα σε διαμαρτυρία

Φεβρουαρίου 16, 2008 at 1:25 μμ 6 Σχόλια

a

Advertisements

Entry filed under: Κάλεσμα.

Μια γελοιογραφία 10.000 λέξεις! Ψήφισαν τη σύμβαση της ντροπής

6 Σχόλια Add your own

 • 1. Paris Dosios  |  Φεβρουαρίου 18, 2008 στο 2:53 μμ

  Να δηλώσω εξαρχής ότι είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν τον Κακλαμάνη και ιδιαίτερα γιατί τόλμησε να ασχοληθεί με το καυτό θέμα του Ελαιώνα αν καιι ήταν σίγουρο ότι θα ενοχλούσε πολλούς. Και παρότι έχω στο παρελθόν εκφράσει τις επιφυλάξεις μου στις αντιδράσεις σας, το Υπόμνημα που καταθέσατε στις 14/2 για τη νέα σύμβαση ΠΑΕ ΠΑΟ και Δήμου ομολογώ ότι με θορύβησε πάρα πολύ. Γι αυτό και θέλησα να παρακολουθήσω τη σχετική Συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα το μεσημέρι στον Δήμο Αθηναίων και να δω τι εξηγήσεις θα δοθούν από πλευράς Δήμου.
  Έμεινα κατάπληκτος από το πώς καταρρίφθηκαν ένας ένας οι ισχυρισμοί σας περί δήθεν οικονομικά ζημιογόνας, για τους πολίτες και τον Δήμο, συμφωνίας. Αντίθετα, αυτό που εγώ κατάλαβα είναι ότι πρόκειται περί μιας συμφωνίας που είναι πολύ συμφερότερη από την προηγούμενη. Αν κάποιος φαίνεται να ζημιώνεται από αυτή, είναι ο Παναθηναϊκός που αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη της ανέγερσης του γηπέδου και όχι ο Δήμος που φαίνεται όχι απλώς να μην χάνει αλλά να βγαίνει και με το παραπάνω κερδισμένος με έναν, αν μου επιτρέπετε, πανέξυπνο τρόπο.
  Δεν μπορεί. Κάποιος από τους δύο, ο Δήμος ή εσείς, λέει ψέμματα. Νομίζω ότι είναι εύκολο να μελετήσουμε με προσοχή και τα δύο συμφωνητικά, το προηγούμενο και το αναθεωρημένο και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, ο καθένας για τον εαυτό του.
  Δεν θέλω πάντως να πιστέψω ότι κάποιος εν γνώσει του παραποιεί τα στοιχεία και διαστρεβλώνει σε τέτοιο βαθμό την αλήθεια για ένα τόσο σημαντικό θέμα που κρίνει το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής αλλά και όλης της Αθήνας. Δεν θέλω με τίποτα να επιβεβαιωθούν οι φόβοι μου ότι κάποιοι προτιμούν να μη γίνεται τίποτα σε αυτή τη χώρα για τους δικούς τους μικροπολιτικούς λόγους.
  Θεωρώ ότι το σωστό και δίκαιο είναι να δημοσιεύσετε και τα στοιχεία που δίνει ο Δήμος. Άλλωστε είναι οι απαντήσεις που ζητάτε εσείς και όλοι όσοι επηρεάζονται από το θέμα. Δηλαδή όλοι οι Αθηναίοι.
  Σας παραθέτω την ενημέρωση που έδωσε ο Δήμος Αθηναίων – ξεκινώντας από τα συμπεράσματα – και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη δημοσίευσή της.

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

  Με το αναθεωρούμενο συμφωνητικό ο Δήμος Αθηναίων βγάζει από πάνω του 2 θηλιές του προγενέστερου συμφωνητικού που αφορούσαν τους ιδιαιτέρα δεσμευτικούς χρόνους και το κόστος κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου, των ειδικών αθλητικών εγκαταστάσεων και των θέσεων στάθμευσης χωρίς να αναλαμβάνει επιχειρηματικό κίνδυνο. Με το αναθεωρούμενο συμφωνητικό ο Δήμος Αθηναίων αυξάνει τα οικονομικά του οφέλη και αξιοποιεί την επιτάχυνση του χρόνου κατασκευής για την γρήγορη ολοκλήρωση της Διπλής Ανάπλασης στο Βοτανικό – Ελαιώνα και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας – Κουντουριώτικα.
  Από τα παραπάνω προκύπτει ότι υπάρχει μια δομική αλλαγή ανάμεσα στο προγενέστερο και το αναθεωρούμενο σήμερα συμφωνητικό: με το προγενέστερο ο Δήμος έφτιαχνε σε οικόπεδο του με δική του ευθύνη και δαπάνες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις ενοικίαζε, με το αναθεωρούμενο νοικιάζει το οικόπεδό του και εισπράττει από τις υπεραξίες που δημιουργεί ο ενοικιαστής φτιάχνοντας μόνος του τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις θέσεις στάθμευσης.
  Οι όποιες συγκρίσεις των δύο συμφωνητικών που γίνονται αγνοώντας αυτή την δομική αλλαγή είναι αποτέλεσμα εσφαλμένων εκτιμήσεων μέσα από λογιστικές και υποθετικές ακροβασίες.
  Όποιος δεν βλέπει αυτή την δομική αλλαγή μεταξύ των δύο συμφωνητικών, εκ της οποίας αλλαγής προέρχεται και το μεγαλύτερο όφελος για το Δήμο, είτε είναι κακόπιστος είτε έχει κακές προθέσεις

  ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ;

  1. Η Εταιρία Ειδικού σκοπού «Διπλή Ανάπλαση Α.Ε.» εκμισθώνει στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, το ακάλυπτο οικόπεδο το οποίο προορίζεται για την εγκατάσταση και λειτουργία του γηπέδου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, των εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη και του υπογείου parking με όλες τις απαραίτητες θέσεις στάθμευσης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
  2. Το γήπεδο κατασκευάζεται αποκλειστικά με δαπάνες της ΠΑΕ. Η ΠΑΕ καταβάλει το σύνολο του κόστους κατασκευής και ο Δήμος απαλλάσσεται από οποιαδήποτε καταβολή.
  3. Η ΠΑΕ δεν έχει δικαίωμα να αναζητήσει από τον Δήμο Αθηναίων ποτέ οποιοδήποτε ποσό που κατέβαλε για την κατασκευή.
  4. Ο Δήμος Αθηναίων αποκτά στην κυριότητα του αμέσως και αυτοδικαίως όλα όσα θα κατασκευαστούν με δαπάνες της ΠΑΕ, δηλαδή αποκτά ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο χωρίς κανένα κόστος και αυξάνει αντίστοιχα την περιουσία του.
  5. Σε αντιστάθμισμα αυτής της ωφέλειας και αύξησης της περιουσίας του Δήμου, η ΠΑΕ δικαιούται να καταβάλει μειωμένο μίσθωμα που πάντως ποτέ δεν είναι κατώτερο από 50.000 €. Αυτή είναι και η συνήθης πρακτική των μισθώσεων, όπου σε περίπτωση κατασκευών ή επισκευών σε μισθωμένο ακίνητο με δαπάνες του μισθωτή, αυτός δικαιούται μειωμένο μίσθωμα για να εξισορροπηθεί η ωφέλεια του εκμισθωτή.

  ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΦΩΝΙΚΟ;
  • Με το προγενέστερο συμφωνητικό ο Δήμος Αθηναίων όφειλε να καταβάλει στον παραχωρησιούχο, που θα χρηματοδοτούσε την κατασκευή, ποσό 1.200.000 € ετησίως επί 20 χρόνια δηλαδή συνολικά 24.000.000 € / τα οποία αναπροσαρμοζόμενα με euribor είναι τελικά 29.000.000 €.
  Με το αναθεωρούμενο συμφωνητικό το κόστος κατασκευής βαρύνει αποκλειστικά την ΠΑΕ και ο Δήμος Αθηναίων δεν καταβάλει ούτε 1 €. Αντίθετα από την έναρξη της μίσθωσης και για όλη την διάρκεια της ο Δήμος Αθηναίων εισπράττει μίσθωμα.
  • Με το προγενέστερο συμφωνητικό ο Δήμος Αθηναίων εκχωρούσε το σύνολο των μισθωμάτων στον παραχωρησιούχο, για όλο το διάστημα που θα διαρκούσε η παραχώρηση, δηλαδή για 30 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του γηπέδου ενώ ταυτόχρονα δεν είχε καμία πρόσοδο πριν από τη λήξη της παραχώρησης.
  Με το αναθεωρούμενο συμφωνητικό ο Δήμος Αθηναίων εισπράττει μίσθωμα ανεξαρτήτως της έναρξης λειτουργίας του γηπέδου και πριν από αυτήν και για όσο χρόνο διαρκεί η μίσθωση.
  • Με το προγενέστερο συμφωνητικό ο Δήμος Αθηναίων έφερε την ευθύνη και το κόστος κατασκευής των θέσεων στάθμευσης που απαιτούνται για τη λειτουργία του γηπέδου.
  Με το αναθεωρούμενο συμφωνητικό οι θέσεις κατασκευάζονται με ευθύνη και δαπάνες της ΠΑΕ και περιέρχονται άμεσα στην ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων. Επί πλέον η ΠΑΕ κατασκευάζει με δαπάνες της το σκελετό των ειδικών αθλητικών εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη, που περιέρχεται επίσης στο Δήμο Αθηναίων. Για όλα τα παραπάνω οφέλη του Δήμου Αθηναίων η ΠΑΕ δεν δικαιούται να αναζητήσει οποιοδήποτε ποσό από τον Δήμο Αθηναίων.
  • Με το αναθεωρούμενο συμφωνητικό ο Δήμος Αθηναίων κερδίζει ποσό της τάξης των 5 εκατ €, σε σημερινές αξίες. Ειδικότερα το κόστος κατασκευής του γηπέδου ως κεφάλαιο επένδυσης είναι 99,7 εκατ. € (δηλαδή 82 + 17,7 χρηματοδοτικό κόστος κατά το χρόνο κατασκευής), ενώ, η σημερινή αξία του συνόλου των ετήσιων μειώσεων του μισθώματος της ΠΑΕ για 35 χρόνια είναι 94,7 εκατ €.
  • Με το αναθεωρούμενο συμφωνητικό όλα τα θέματα δαπανών συντήρησης του γηπέδου είναι βελτιωμένα προς όφελος του Δήμου Αθηναίων έναντι του προγενέστερου συμφωνητικού, μια και οι σχετικές δαπάνες που βάρυναν τον Δήμο Αθηναίων κατά τα πρώτα 7 χρόνια λειτουργίας του γηπέδου, βαρύνουν τώρα την ΠΑΕ.
  • Όλες οι υποχρεώσεις του Δήμου Αθηναίων προς τον Ερασιτέχνη παραμένουν όπως είχαν και καμία αλλαγή δεν έχει επέλθει με το αναθεωρούμενο συμφωνητικό. Αντιθέτως ο Δήμος Αθηναίων ωφελείται από την, με δαπάνες της ΠΑΕ, κατασκευή του σκελετού των ειδικών αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη.
  • Με το αναθεωρούμενο συμφωνητικό, κατά την λήξη της σύμβασης η ΠΑΕ υποχρεούται να αποδώσει το γήπεδο και τις θέσεις στάθμευσης σε άριστη κατάσταση προς λειτουργία και μάλιστα, η ΠΑΕ παραδίδει ακόμη και τα κατασκευάσματα δηλαδή, εξοπλισμό που μπορεί να αποχωριστεί από το Γήπεδο, χωρίς να έχει καμία αξίωση απόδοσης οποιοδήποτε ποσού που δαπάνησε για αυτά. Ο Δήμος Αθηναίων έχει μόνο την υποχρέωση δαπανών για την αναβάθμιση του γηπέδου, δηλαδή στην περίπτωση που τεθούν νέοι όροι από την FIFA για την διατήρηση του γηπέδου στην κατηγορία του.
  • Με το αναθεωρούμενο συμφωνητικό ο Δήμος Αθηναίων και η ΕΕΣ διατηρούν το δικαίωμα ανεύρεσης χορηγού ονοματοδοσίας για το Ποδοσφαιρικό Γήπεδο, κατά προτεραιότητα από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ειδικότερα για διάστημα 6 μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας, ο Δήμος Αθηναίων και η ΕΕΣ δύνανται να αναζητήσουν χορηγό ονοματοδοσίας και να εισπράξουν προς όφελός τους το ποσό που θα εξασφαλίσουν πέραν των 2.000.000 €. Το δικαίωμα αναζήτησης χορηγού ονοματοδοσίας μπορούν να ασκήσουν εκ νέου για διάστημα 6 μηνών αντίστοιχα στη λήξη της πρώτης και της δεύτερης δεκαετίας. Με το δικαίωμα αυτό ο Δήμος Αθηναίων και η ΕΕΣ μπορούν να εξασφαλίσουν από την πρώτη μέρα λειτουργίας του γηπέδου έσοδο το οποίο με το προγενέστερο συμφωνητικό είχε παραχωρηθεί ως αποκλειστικό δικαίωμα του Αναδόχου – Παραχωρησιούχου.
  • Mε την επιτάχυνση κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Βοτανικό επιταχύνεται η κατεδάφιση του γηπέδου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και κατά συνέπεια η ανάπλαση με τη δημιουργία εκτεταμένων χώρων πρασίνου και υπόγειων χώρων στάθμευσης.
  • Ο Δήμος Αθηναίων απαλλασσόμενος από τα οικονομικά βάρη έχει την ευελιξία να μειώσει τους εμπορικούς χώρους του δικού του κτιρίου στον Βοτανικό και να κατασκευάσει το νέο Δημαρχείο.

 • 2. elaionas  |  Φεβρουαρίου 19, 2008 στο 9:19 πμ

  Αγαπητέ Pari

  Η επιτροπή έχει κάνει μια σε βάθος ανάλυση της σύμβασης και έχει στοιχειοθετημένη άποψη για την τραγική επιβάρυνση του Δήμου Αθηναίων από τη νέα σύμβαση. Αν διαβάσεις το υπόμνημα θα δεις ότι δεν λέγονται λόγια του αέρα αλλά μιλάμε αυστηρά με βάση τα αναγραφόμενα στη σύμβαση και λογικού υπολογισμούς. Δεν διεκδικούμε το αλάνθαστο στην ανάλυση μας, αλλά αν θες να απαντήσεις σοβαρά πρέπει με στοιχεία οικονομικά να ανατρέψεις τα όσα λέμε και όχι με γενικές κρίσεις.
  Και μην ξεχνάς ότι για το σημερινό χάλι του ελαιώνα φταίνε οι προκάτοχοι του κυρίου Κακλαμάνη, που συμπτωματικά είναι όλοι από την ίδια παράταξη. Πως γίνεται να αφήνεις τον ελαιώνα να καταντήσει έτσι και μετά να παρουσιάζεσαι ως σωτήρας που στην ουσία τον χαρίζεις στους ιδιώτες να τον φτιάξουν (για το κέρδος τους πάντα)

 • 3. Ακης  |  Φεβρουαρίου 19, 2008 στο 11:46 πμ

  Ο Ελαιώνας πρέπει να γίνει ένα τεράστιο πάρκο που τόσο ανάγκη έχει κάθε μεγάλη πόλη, πόσο μάλλον η Αθήνα. Όποιος έχει επισκεφτεί άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις καταλαβαίνει τι σημαίνει πραγματικό πάρκο. Είμαι κατά του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Ας το χτίσουν στην Παιανία που είναι και το προπονητικό τους κέντρο Με τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει στην Αθήνα το γήτεδο του ΠΑΟ μας έλειπε και ο συρφετός όλων αυτών που θα πηγαινοέρχονται εκεί κάθε βδομάδα και η καμμένη γη που θα αφήνουν στο διάβα τους.Κάποτε πρέπει ως πολίτες να αντιδράσουμε στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.(Πράμα δύσκολο έως ακατόρθωτο για απογόνους των «γραικών»…..).

 • 4. paraxeno  |  Φεβρουαρίου 19, 2008 στο 12:59 μμ

  είμαστε σίγουροι ότι όταν κατεδαφιστεί το Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας θα γίνει χώρος πρασίνου???? ή παιρνει σειρά για τσιμεντοποίηση και αυτός ο χώρος????

 • 5. ΧΚ  |  Φεβρουαρίου 20, 2008 στο 5:05 μμ

  Για τον Πάρι, που δηλώνει υποστηριχτής του κ. Κακλαμάνη. Προσωπικά νομίζω ότι μάλλον αβασάνιστα γράφεις ότι κατέρρευσαν τα επιχειρήματα μας από τη συνέντευξη του Δημάρχου. Αν διαβάσεις το Υπόμνημα αλλά και την ανταπάντηση στο Δήμαρχο, προφανώς καταρρέει η επιχειρηματολογία του Δημάρχου. Ανάμεσα στα στοιχεία της Επιτροπής και στα στοιχεία του Δημάρχου υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά. Τα στοιχεία της Επιτροπής προέρχονται μέσα από τα κείμενα των Συμβάσεων και με με υπολογισμούς και δεδομένα που αναφέρονται σαφώς. Αντίθετα πουθενά ο κ. Κακλαμάνης δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημεία των συμβάσεων αλλά με αυθαίρετα νούμερα, χωρίς να λέει πως προκύπτουν, επιχειρεί να συγκαλυψει το μεγάλο σκάνδαλο. Κι ακόμη έχει μεγάλες σιωπές β) για το πράσινο β) για την ανοχή προς την κομπίνα με τα εισιτηρια (δες το Υπόμνημα) γ) για το ότι τα νομικά γραφεία γνωμοδότησαν χωρίς να τους είναι σαφείς οι όροι της σύμβασης και ειδικά ότι η ΠΑΕ ΠΑΟ απαλλάσσεται από την καταβολή μισθωμάτων ύψους 192,5 εκατ ευρώ.

  Η διαφορά ποιότητας των δύο προσεγγίσεων είναι εμφανής σε όποιον τρίτο παρατηρητή.

  Ακόμη, ο κ. Κακλαμάνης δεν δέχθηκε καν να συνατήσει την Επιτροπή. Η οποία του το ζήτησε δύο φορές και αρχικά δήλωσε δημόσια ότι πιθανόν ο κ Κακλαμάνης να είναι ανενημέρωτος. Πλέον με τη στάση του είναι κατά τη γνώμη μου ο κύριος υπεύθυνος (πολιτικά) γαι τα μεγάλο σκάνδαλο.
  Στο υπόμνημα της Επιτροπής υπάρχουν όλα τα στοχεία, οι πίνακες και οι υπολογισμοί. Ευχαρίστως να σταλεί και σε hard copy η Σύμβαση -δεν την έχουμε σε ηλεκτρονική μορφή.

  Ως προς το γήπεδο της Λεωφ Αλεξάνδρας, ποιός είπε ότι θα γίνει πάρκο; Υπόγειο γκαράζ θα γίνει και από πάνω ίδωμεν -η συνήθης πρακτική είναι να φυτεύουν θάμνους. Μπορεί με κατάλληλο σχεδιασμό να γίνει υψηλό πράσινο -αλλά φοβάμαι ότι θα λένε ότι αυτό κοστίζει πολύ, που βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρό.

 • 6. AE  |  Μαρτίου 19, 2008 στο 9:14 μμ

  Δεν εχω προλαβει να διαβασω ολα τα σχολια και τις δημοσιευσεις. Παρολα αυτα θα ηθελα να ρωτησω με ποιον τροπο (εαν δεν εχει γινει ακομα) θα μπορουσαν να μαζευτουν υπογραφες (ηλεκτρονικα) ωστε να αποδοθει ψηφισμα που θα δηλωνει την αντιθεση σε οποια σχεδια τσιμεντοποιησης του Ελαιωνα. Πιστευω οτι με αυτον τον τροπο σε πολυ λιγο χρονο θα μαζευτουν δεκαδες χιλιαδες υπογραφες που θα βοηθησουν στο να ασκηθει καποια επιπλεον πιεση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


koumpi

Ακούστε:

Που είναι τα 135 στρέμματα πάρκου που λέτε ότι θα γίνουν κύριε Δήμαρχε;

logo/ Σύνολο έκτασης 220 στρέμματα

Νέα Σμύρνη

2618055674_b135fefd72

Τάδε έφη ο δήμαρχος της Αθήνας…

https://i2.wp.com/img.pathfinder.gr/Pathfinder/News/articles/53/7368153.jpg23/01/09 "Ο Ελαιώνας είναι μια παράνομη χωματερή της Αθήνας, σε απόσταση 500 μέτρα από την Ομόνοια"

Αυτό το είπε ως επιχείρημα υπέρ της τσιμεντοποίησης, μετά από 2 χρόνια δημαρχίας του και 20 χρόνια διοίκησης του δήμου από την παράταξη του! Το ποιος ευθύνεται δεν μας το αποκάλυψε.

Τελικά στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σχοινί!

Μιά εικόνα 1000 λέξεις…

https://elaionas.files.wordpress.com/2009/01/montazaki.jpg

Blog Stats

 • 97,279 Eπισκέψεις

Ελάτε σε επαφή

...επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: elaionas@yahoo.gr

.

logo/

Δημοσιεύσεις

RSS Ειδησεις για την Αθηνα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS indy.gr: Νέα από την πόλη

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Εικόνες απ' τον Ελαιώνα


Αρέσει σε %d bloggers: