Οι 4 κραυγαλέες ανακρίβειες και οι 3 εκκωφαντικές σιωπές του Νικήτα Κακλαμάνη

Φεβρουαρίου 20, 2008 at 11:15 πμ 6 Σχόλια

To δελτίο τύπου του Κακλαμάνη και η απάντηση της επιτροπής

Αθήνα 19-02-2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιχειρώντας να καλύψει ο Νικήτας Κακλαμάνης την απαράδεκτη σύμβαση μεταξύ ΔΑ και ΠΑΕ ΠΑΟ, που εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατέφυγε σε 4 κραυγαλέες ανακρίβειες:

1. «το κόστος κατασκευής του γηπέδου (ως κεφάλαιο επένδυσης) είναι 99,7 εκατ ευρώ» (σημείο ΙV). Αντίθετα, το κόστος κατασκευής χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος χρηματοδότησης:

 • στο αρχικό μνημόνιο ΔΑ και ΠΑΕ ΠΑΟ (30.08.2005) ανέρχεται σε 53,4 εκατ ευρώ
 • στο συμπληρωματικό μνημόνιο ΔΑ και ΠΑΕ ΠΑΟ (26.09.2006) με βάση το οποίο συντάχθηκε η Σύμβαση της 09.10.2006, ανέρχεται σε 82,0 εκατ ευρώ περιλαμβανομένων των μελετών, των εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη (που αναιτιολόγητα ο ΔΑ να τις θεωρεί σαν ειδική επιτυχία της νέας Σύμβασης) και των τόκων της κατασκευαστικής περιόδου

Μάλιστα τα ποσά αυτά υπόκεινται στην έκπτωση, η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω του προβλεπομένου διεθνούς διαγωνισμού. Επισημαίνουμε επίσης ότι τα μνημόνια αυτά θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος της παρούσας Σύμβασης και δεν τροποποιούνται, έχουν δε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο

Το υπετιμολογημένο ποσό που αποδέχεται ο Νικήτας Κακλαμάνης, δεν έχει καμμιά τεκμηρίωση προκύπτει καταφανώς αυθαίρετα και πιθανόν οφείλεται στο ότι ο κατασκευαστής του γηπέδου, όμιλος ΑΚΤΩΡ συμφερόντων ΜΠΟΜΠΟΛΑ, επελέγη με απ’ ευθείας ανάθεση, μια και ο διαγωνισμός που προβλεπόταν στη Σύμβαση της 09.10.2006 καταργήθηκε, με τη νέα Σύμβαση.

2. «Ο ΔΑ κερδίζει ποσό 5 εκατ σε σημερινές αξίες» (σημείο IV)

Αντίθετα ο ΔΑ καταβάλλει συνολικά σε 35 χρόνια 192,5 εκατ ευρώ στην ΠΑΕ, με τα μορφή της απαλλαγής την ΠΑΕ από την καταβολή μισθωμάτων.

Με δεδομένο το προαναφερθέν κόστος κατασκευής και λαμβάνοντας υπόψη τους τόκους (περίοδος αποπληρωμής 25 χρόνια επιτόκιο 4,2%) το συνολικό ποσό που θα όφειλε να καταβληθεί στην ΠΑΕ, καθώς η τελευταία αναλαμβάνει την κατασκευή του γηπέδου, μαζί με τους τόκους, ανέρχεται σε περίπου

 • 82 εκατ ευρώ σύμφωνα με το αρχικό μνημόνιο ΔΑ και ΠΑΕ ΠΑΟ (30.08.2005)
 • 125 εκατ ευρώ σύμφωνα με το συμπληρωματικό μνημόνιο ΔΑ και ΠΑΕ ΠΑΟ (26.09.2006)

Προφανώς λοιπόν ο ΔΑ όχι μόνον δεν κερδίζει αλλά ζημιώνεται τεράστιο ποσό τάξεως 70 είτε ακόμη και 110 εκατ ευρώ.

Επισημαίνουμε δε ότι στα 25 χρόνια η απαλλαγή της ΠΑΕ από καταβολή μισθωμάτων είναι 125 εκατ ευρώ. Άρα ό,τι χρήματα πληρώνει ο ΔΑ στην ΠΑΕ πέραν αυτών είναι, όπως λέει ο λαός μας, «κερατιάτικα»

3. «οι θέσεις στάθμευσης κατασκευάζονται με δαπάνες της ΠΑΕ και περιέρχονται άμεσα στην ιδιοκτησία του ΔΑ» (σημείο ΙΙΙ)

Ξεχνιέται όμως ότι την εκμετάλλευση των θέσεων στάθμευσης την έχει η ίδια η ΠΑΕ και μάλιστα για το σύνολο του χρόνου μίσθωσης, δηλαδή για 49 χρόνια (βλ παρ 3.6 σελ 5 νέας Σύμβασης). Άρα ο ΔΑ παραχωρεί στην ΠΑΕ χώρο για να φτιάξει τα parking, χώρο τον οποίο ο ίδιος ο ΔΑ έχει αγοράσει, και επιπροσθέτως ο ΔΑ δεν έχει ούτε το παραμικρό έσοδο από αυτά (τα parking θεωρούνται μάλιστα το πιο κερδοφόρο τμήμα της επένδυσης από τη διεθνή εμπειρία τέτοιων συγκροτημάτων).

Αυτό κατά τον κοινό νου είναι επωφελής ή επιζήμια για το ΔΑ ρύθμιση;

4. «Ο ΔΑ Αθηναίων δεν καταβάλλει ούτε 1 ευρώ» (σημείο I)

Ξεχνιέται όμως ότι ο ΔΑ επί 37 χρόνια δεν εισπράττει παρά 2 εκατ ευρώ συνολικά από την ΠΑΕ, ενώ ταυτόχρονα πληρώνει:

 • Την αγορά του οικοπέδου, ύψους 20,3 εκατ ευρώ πλέον των τόκων (για 35 χρόνια) που είναι περίπου 14 εκατ ευρώ
 • Την αποζημίωση του «ερασιτέχνη» ΠΑΟ, που σε διάστημα 37 χρόνων ανέρχεται σε 49 εκατ ευρώ πλέον τόκων 25 εκατ ευρώ

Συνολική ζημία για το ΔΑ άνω των 106 εκατ ευρώ (20,3 + 14+ 49+ 25-2 =106). Ο ΔΑ πνίγεται στα δάνεια και εκ των πραγμάτων ακυρώνεται κάθε δυνατότητα κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής.

Παράλληλα ο Νικήτας Κακλαμάνης σιωπά για τα άλλα τρία μεγάλα ζητήματα που έθεσε η Επιτροπή μας:

 1. Γιατί, ενώ το τμήμα γηπέδου μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο είναι 40 στρέμματα παραδίνονται στην ΠΑΕ ΠΑΟ 97 στρέμματα; Γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα το master plan; Μήπως γιατί θα αποδειχθεί ότι το υψηλό πράσινο εκμηδενίζεται;
 2. Γιατί η εκκαθάριση των εισιτηρίων, από τα οποία το 15% θα εισπράττει ο ΔΑ (μετά θα αφαιρείται η απαλλαγή της ΠΑΕ), επιτρέπεται να γίνεται στη χαμηλή τιμή που μπορεί να πουλά η ΠΑΕ στον operator; Γιατί δεν καθορίζεται με σαφήνεια ότι η εκκαθάριση πρέπει να γίνεται στην τιμή που πληρώνει ο φίλαθλος;
 3. Γιατί δεν τέθηκε υπόψη των δικηγορικών γραφείων που γνωμοδότησαν, και βέβαια υπόψη της Νομικής Υπηρεσίας του ΔΑ που αγνοήθηκε, ότι η ΠΑΕ ΠΑΟ θα πάρει αντίτιμο για την κατασκευή του γηπέδου με τη μορφή της απαλλαγής από την καταβολή μισθωμάτων; Γιατί αφέθηκαν να γνωμοδοτήσουν θεωρώντας ότι η ΠΑΕ θα κατασκευάσει το γήπεδο με δικές της δαπάνες με μόνο αντάλλαγμα το δικαίωμα ονοματοδοσίας;

Η κριτική μας είναι τεκμηριωμένη, διαφανής, σαφής και στόχο έχει την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Στηρίζεται σε στοιχεία και δεδομένα, που καθένας μπορεί να ελέγξει.

Δεν έχουμε κακή πρόθεση όπως υπονοεί η ανακοίνωση του Νικήτα Κακλαμάνη. Δεν θέλουμε να θίξουμε κανέναν και αν αποδειχθεί ότι κάπου έχουμε λάθος θα το αναγνωρίσουμε δημόσια.

Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ουδεμία ουσιαστική απάντηση -ίσως γιατί έχουμε δίκιο και δεν έχουμε λάθος.

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα

Advertisements

Entry filed under: Δελτία τύπου.

Ψήφισαν τη σύμβαση της ντροπής Ένα γήπεδο σε θέση οφσάιντ

6 Σχόλια Add your own

 • 1. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ  |  Φεβρουαρίου 21, 2008 στο 11:41 πμ

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΑΙΩΝΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 4,000 ΣΤΡΕΜΑΤΩΝ, ΕΣΑΣ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΞΑΝΕ ΤΑ 90 ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ.
  ΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΑΝΕ, ΤΟΡΑ ΣΑΣ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΚΑΗΜΟΣ.
  ΤΣΑΤΣΟΙ ΤΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ.
  ΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ,ΝΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ , ΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ.
  ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ,ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΕΛΑΙΩΝΑ.

  ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΜΗΝ ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΠΟΛΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΩΣΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΑΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ.

 • 2. ΑΝΕΜΟΣ  |  Φεβρουαρίου 24, 2008 στο 3:13 μμ

  Αλήθεια, οι τσάτσοι του Κόκκαλη κάνουν και σωστούς αγώνες;
  Μήπως έχετε καποια σύγχυση πάθει; Μπορει να μην σαν ενδιέφερε τότε ο Ελαιώνας αλλά από το 1988 αγωνίζονται κινήσεις πολιτών για τν Ελαιώνα ενάντια στην υποβάθμιση που δημιουργούν οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές. Ενημερωθείτε, διαβάστε, σκεφθείτε και μάθετε να σέβεστε τους ανθρώπους, όλους τους ανθρωπους και ειδικά όσους αγωνίζονται.

 • 3. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ  |  Φεβρουαρίου 25, 2008 στο 12:52 μμ

  ΚΑΤ’ΑΡΧΑΣ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΙΣΩΣ ΠΡΟΣΒΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ «ΤΣΑΤΣΟΙ ΤΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ» ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ.

  ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ,ΩΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΕΑΙΩΝΑ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΗΡΩΣ ΕΝΗΜΕΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

  ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΛΑ Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΝΔΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
  ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

  ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

 • 4. asimina  |  Μαρτίου 3, 2008 στο 8:25 πμ

  Είναι εύκολο να γράφετε το τι σημαίνουν τα αρχικά ΔΑ, ΠΑΕ κτλ; Έτσι διευκολύνεται ο αναγνώστης.
  Ευχαριστώ

 • 5. chris mantas  |  Απρίλιος 13, 2008 στο 2:52 μμ

  opados = prezakias kai atomo me psixologika provlimata, kala kanoun sthn italia k tous pirovoloun sto psaxno an kouni8oun

 • 6. ΧΚ  |  Απρίλιος 15, 2008 στο 9:05 μμ

  ΔΑ: ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  ΠΑΕ: ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


koumpi

Ακούστε:

Που είναι τα 135 στρέμματα πάρκου που λέτε ότι θα γίνουν κύριε Δήμαρχε;

logo/ Σύνολο έκτασης 220 στρέμματα

Νέα Σμύρνη

2618055674_b135fefd72

Τάδε έφη ο δήμαρχος της Αθήνας…

https://i2.wp.com/img.pathfinder.gr/Pathfinder/News/articles/53/7368153.jpg23/01/09 "Ο Ελαιώνας είναι μια παράνομη χωματερή της Αθήνας, σε απόσταση 500 μέτρα από την Ομόνοια"

Αυτό το είπε ως επιχείρημα υπέρ της τσιμεντοποίησης, μετά από 2 χρόνια δημαρχίας του και 20 χρόνια διοίκησης του δήμου από την παράταξη του! Το ποιος ευθύνεται δεν μας το αποκάλυψε.

Τελικά στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σχοινί!

Μιά εικόνα 1000 λέξεις…

https://elaionas.files.wordpress.com/2009/01/montazaki.jpg

Blog Stats

 • 97,282 Eπισκέψεις

Ελάτε σε επαφή

...επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: elaionas@yahoo.gr

.

logo/

Δημοσιεύσεις

RSS Ειδησεις για την Αθηνα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS indy.gr: Νέα από την πόλη

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Εικόνες απ' τον Ελαιώνα


Αρέσει σε %d bloggers: