Γαλαζοπράσινη συμφωνία για 69.000 τ.μ. μπετόν

Ιουλίου 15, 2008 at 7:19 πμ

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 14/07/2008
Στον… κάλαθο των αχρήστων έστειλαν οι σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στη Νομαρχία Αθηνών τις εκκλήσεις της πρυτανικής αρχής του Πολυτεχνείου και του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου και ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους για να κατασκευαστεί ένα εμπορικό κέντρο, τύπου «The Mall», επιφάνειας 69.000 τετραγωνικών, στην «καρδιά» του Ελαιώνα, σε ένα χώρο που χαρακτηρίζεται κοινόχρηστο πράσινο από το διάταγμα του 1995. Οι ίδιοι οι κατασκευαστές παραδέχονται ότι το συγκρότημα θα δέχεται 34.000 επισκέπτες την ημέρα!
Πρόκειται για την πολυδιαφημισμένη «διπλή ανάπλαση», που με τον μανδύα του γηπέδου του ΠΑΟ μετατρέπει σε μπετόν μια μεγάλη έκταση στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή της πρωτεύουσας. Η σχετική ρύθμιση που τροποποιεί το διάταγμα προωθήκε πριν από δύο χρόνια από τον κ. Σουφλιά, με την αμέριστη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής της Αθήνας. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, λόγω της μεγάλης κλίμακας της δόμησης απαιτείται να εκπονηθεί στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση και να ακολουθήσει στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως άλλωστε επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία. Αντί για όλα αυτά, το νομαρχιακό συμβούλιο Αθήνας εκλήθη να γνωμοδοτήσει για ένα μέρος της παρέμβασης, που αφορά το εμπορικό κέντρο του ομίλου Βωβού, όταν στην ίδια περιοχή προβλέπεται, εκτός από το συγκρότημα του ΠΑΟ (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, βοηθητικοί χώροι κ.λπ.), να κατασκευαστούν άλλο ένα κτίριο εμπορικών χρήσεων, δημαρχιακό μέγαρο και νέος σταθμός για τα ΚΤΕΛ.

«Είμαστε ιδιαιτέρως ανήσυχοι σε σχέση με το προωθούμενο κτίριο πολλαπλών χρήσεων τύπου Mall στον Ελαιώνα», υπογραμμίζουν στην κοινή έκκλησή τους ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μουτζούρης και οι αντιπρυτάνεις Γιάννης Πολύζος και Γεράσιμος Σπαθής, ζητώντας -χωρίς ανταπόκριση, όπως δυστυχώς αποδείχθηκε- να μην σπεύσει το νομαρχιακό συμβούλιο να εγκρίνει τη μελέτη, τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία για ολόκληρη την περιοχή ανάπλασης. «Θεωρούμε ότι η διαδικασία τμηματικών εγκρίσεων στρέφεται σαφώς κατά της περιβαλλοντικής προστασίας, όπως ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία», τονίζουν οι τρεις πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.

Ανάλογο είναι το περιεχόμενο της έκκλησης του Γιάννη Αλαβάνου. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τονίζει πως «με δεδομένο ότι δεν έχουν υποβληθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες, η διαδικασία τμηματικών εγκρίσεων για ένα τόσο μεγάλο έργο δεν συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα στρέφεται κατά της προστασίας του».

«Με κλειστά αυτιά στους επιστημονικούς φορείς και τους κατοίκους, με ανοικτές αγκάλες στους επιχειρηματικούς ομίλους», αναφέρει η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Αθήνας. Μάλιστα σε αναλυτική παρουσίαση πριν από την επίμαχη συνεδρίαση, η επιτροπή είχε επισημάνει συγκεκριμένες αδυναμίες της μελέτης.

Η κριτική της επιτροπής εστιάζεται στα εξής σημεία:

* Μειώνονται οι κυκλοφοριακοί φόρτοι που θα προκύψουν, ενώ διαφοροποιούνται κάποια στοιχεία για να καταδειχθεί ότι οι δρόμοι της περιοχής θα αντέξουν την αναμενόμενη κίνηση.

* Εκπτώσεις στην κυκλοφορία παρατηρείται και σε δρόμους του Βοτανικού, όπως Αγίου Πολυκάρπου, Αμφιπόλεως, Βουτσαρά και Δημαράκη. Σήμερα σε αυτούς τους δρόμους παίζουν παιδιά, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και ορισμένοι δεν έχουν διαμορφωθεί, παρ’ όλα αυτά στη μελέτη εκτιμάται ότι θα μπορούν να δεχθούν από 500 έως και 700 οχήματα την ώρα.

* Αποσιωπώνται οι επιβαρύνσεις στους μεγάλους οδικούς άξονες, όπως Κηφισού, Αθηνών, Κωνσταντινουπόλως και Π. Ράλλη. Ακόμα και αν γίνουν τα έργα που έχει υποσχεθεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, οι ουρές στις ήδη φορτωμένες λεωφόρους θα φτάνουν ώς την Ομόνοια.

* Απουσιάζουν οι μετρήσεις για την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που υπολογίζεται σε 15-17%, αλλά στην πραγματικότητα και σε συνδυασμό με το γήπεδο του ΠΑΟ αναμένεται να εκτοξευθεί στο 40%.

* Ως αντιστάθμισμα προβλέπεται να φυτευθούν 610 δένδρα και μάλιστα μικρά, αφού η διάμετρος κορμού θα είναι 10-12 εκατοστά και το προβλεπόμενο ύψος χώματος θα είναι μόλις ένα μέτρο.

Η επιτροπή τονίζει ότι εμπορικό κέντρο δεν χωράει στον Ελαιώνα και υπενθυμίζει ότι για την προστασία του περιβάλλοντος έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώνατς να ανακληθεί η ρύθμιση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για τη διπλή ανάπλαση. *

Διαβάστε ακόμα: Το ΠΑΣΟΚ «αδειάζει» τους νομαρχιακούς συμβούλους του
Advertisements

Entry filed under: Δημοσίευμα.

Με ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είπε το «ναι» η Nομαρχία στο έγκλημα Βωβού στον Ελαιώνα Συνέντευξη τύπου για τον Ελαιώνα την Τρίτη 2 Δεκέμβρη


koumpi

Ακούστε:

Που είναι τα 135 στρέμματα πάρκου που λέτε ότι θα γίνουν κύριε Δήμαρχε;

logo/ Σύνολο έκτασης 220 στρέμματα

Νέα Σμύρνη

2618055674_b135fefd72

Τάδε έφη ο δήμαρχος της Αθήνας…

https://i2.wp.com/img.pathfinder.gr/Pathfinder/News/articles/53/7368153.jpg23/01/09 "Ο Ελαιώνας είναι μια παράνομη χωματερή της Αθήνας, σε απόσταση 500 μέτρα από την Ομόνοια"

Αυτό το είπε ως επιχείρημα υπέρ της τσιμεντοποίησης, μετά από 2 χρόνια δημαρχίας του και 20 χρόνια διοίκησης του δήμου από την παράταξη του! Το ποιος ευθύνεται δεν μας το αποκάλυψε.

Τελικά στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σχοινί!

Μιά εικόνα 1000 λέξεις…

https://elaionas.files.wordpress.com/2009/01/montazaki.jpg

Blog Stats

  • 97,279 Eπισκέψεις

Ελάτε σε επαφή

...επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: elaionas@yahoo.gr

.

logo/

Δημοσιεύσεις

RSS Ειδησεις για την Αθηνα

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS indy.gr: Νέα από την πόλη

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Εικόνες απ' τον Ελαιώνα


Αρέσει σε %d bloggers: