Εξαιρετικά πετυχημένη η συνέντευξη τύπου για τον Ελαιώνα

Δεκέμβριος 3, 2008 at 11:34 πμ 1 Σχολιο

Δόθηκε χθες, Τρίτη, η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα. Παρακάτω δημοσιεύουμε τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η Επιτροπή για την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Στη συνέντευξη τύπου τοποθετήθηκαν και εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους μεταξύ πολλών άλλων οι: Μανώλης Γλέζος, Γιάννης Μπανιάς (βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ), Περικλής Κοροβέσης (βουλευτής Α Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Ησυχος (αντιπρόεδρος ΕΚΑ), Δ. Μπέης (αντιπρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Αθήνας, δημ. σύμβουλος «Αθήνα Αλλάζει»), Ελένη Πορτάλιου (καθηγήτρια ΕΜΠ, δημοτική σύμβουλος «Ανοιχτής Πόλης»), Γιώργος Αναγνωστόπουλος (δημοτικός σύμβουλος «Αθήνα Αλλάζει»).

Μηνύματα συμαπράστασης έστειλαν οι: Γρηγόρης Ψαρριανός (βουλευτής Β Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ), το WWF Ελλάς, το Φόρουμ δημοτικών κινήσεων και οικολογικών οργανώσεων Δυτικής Αθήνας, ο Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Αττικής

syntypou
ΤΑ «ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ» ΤΟΥ MALL ΤΟΥ ΜΠ. ΒΩΒΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ

 1. Παίρνει συντελεστή δόμησης δόμησης 1,6 (70.000 τετραγωνικά ΥΠΈΡΓΕΙΑ και 50.000 υπόγεια), ενώ ήταν από το 1995 είχε κατοχυρωθεί σαν χώρος κοινόχρηστου πρασίνου, μετά την απομάκρυνση της βιομηχανίας ΕΤΜΑ.
 2. Με το ν 3481/06 «διπλασιάζεται» ο συντελεστής δόμησης. Ούτε 0,8 ήταν ο αρχικός συντελεστής (αλλά 0,1) ούτε είναι νόμιμος ο διπλασιασμός.
 3. Υποτίθεται ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν είχε χρήματα να αποζημιώσει την ΕΤΜΑ για την απαλλοτρίωση. Αυτό κρίθηκε μέσα σε 22 ημέρες επί Δημαρχίας Ντ. Μπακογιάννη από 8 έως 22 Σεπτέμβρη 2008.
 4. Υποτίθεται ότι ο διπλασιασμός συντελεστή έγινε για να αποζημιωθεί το οικόπεδο της ΕΤΜΑ (ΒΩΒΟΥ). Όμως ο Νόμος δεν επιτρέπει την προσφορά από το Δημόσιο σε οποιονδήποτε επιπλέον δόμησης ως αποζημίωση για απαλλοτρίωση ή ρυμοτόμηση.
 5. Επίσης ο υπολογισμός της αποζημίωσης της ΕΤΜΑ είναι υπερεκτιμημένος. Τα κτίρια της ΕΤΜΑ από μια κοστολογούνται ως 40 εκατ ευρώ και από την άλλη (όταν ο Βωβός ζητά την κατεδάφιση των) εκτιμώνται ότι έχουν ανεπανόρθωτες βλάβες και γι’ αυτό δεν μπορούν να χαρακτηριστούν βιομηχανικά μνημεία
 6. Το MALL πήρε περιβαλλοντική αδειοδότηση στις 29.09.2008 με απόφαση Σουφλιά, ενώ η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Υπ. Απ. ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/ οικ 107017 ΦΕΚ 1225Β/ 05.09.2006 και 15393/2332/02 Παράρτημα Ι, Πίνακας 6), βρίσκεται ακόμη σε δημόσια διαβούλευση και υπάρχουν έναντι αυτής σοβαρές ενστάσεις
 7. Η λειτουργία του MALL με 34.000 επισκέπτες κατά μέσο όρο την ημέρα (12,4 εκατ  το χρόνο), οδηγεί σε κυκλοφοριακή ασφυξία την ευρύτερη περιοχή. Η Κυκλοφοριακή Μελέτη δεν απαντά σε κανένα από τα προβλήματα (πχ η οδός Κωνσταντινουπόλεως δεν αντιμετωπίζεται προφανώς διότι φράζει. Το ίδιο η οδός Δημαράκη).
 8. Το MALL σε συνδυασμό με το γήπεδο φέρνει 40% αύξηση της ρύπανσης στην περιοχή (κατά την επίσημη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), ακόμη δε μεγαλύτερη στην πραγματικότητα.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΟ και ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΠΛΑ ΑΠΌ ΤΟ MALL ΤΟΥ ΒΩΒΟΥ

1. Σχετικά με την ασφάλεια των θεατών
Σύμφωνα με Οδηγία της UEFA επιβάλλεται η ύπαρξη μιας ελεύθερης ζώνης πλάτους20 μέτρων περιμετρικά του γηπέδου για την ασφάλεια των θεατών. Επί της αναγκαιότητας αυτής στην απόφαση –γνωμοδότηση (σελ 6) αναφέρεται ότι: «εάν είναι αδύνατο να υλοποιηθούν οι λωρίδες αυτές θα ζητηθεί η κατά παρέκκλιση έγκριση της UEFA για τη λειτουργία του γηπέδου». Σε επόμενο σημείο μάλιστα (σελ 7) ισχυροποιείται το ενδεχόμενο αυτό με την αναφορά ότι: «υπάρχει επιστημονική (!) και μελετητική εμπειρία κατά την οποία αντίστοιχη διεθνής ομοσπονδία (FIA) για έργο που επρόκειτο να κατασκευασθεί στον Ελληνικό χώρο, αποδέχθηκε παρέκκλιση των περιορισμών ασφαλείας με τροποιητικές παρεμβάσεις και χωρίς να μειωθεί η ασφάλεια των θεατών».
Κατά την άποψη μας είναι κυριολεκτικά εκτός λογικής να επιχειρείται η κατασκευή ενός νέου γηπέδου, σε έναν αδόμητο χώρο μάλιστα, και να ομιλούμε ευθύς εξ αρχής για «κατά παρέκκλιση» αδειοδότηση στο καίριο ζήτημα που αφορά την ασφάλεια των θεατών. Και μάλιστα να εγείρεται ως επιχείρημα ότι έχει ξαναγίνει αυτό (άραγε σε γήπεδο παρόμοιου μεγέθους και σημασίας με το σχεδιαζόμενο;)

2. Σχετικά με την τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας

2.1 Απόσταση κτιρίων από το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ. Το υπόγειο του γηπέδου σε όλο το μέτωπο προς το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ απέχει απόσταση μικρότερη των 10 μ από την οριογραμμή του ρέματος που θέτει ο ν3481/06. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και με την απόφαση –γνωμοδότηση, που ενώ σαφώς θέτει την απαίτηση της απόστασης των 10μ, παράλληλα εγκρίνει το σχέδιο (01.b της Μελέτης Χωροθέτησης) που καταφανώς την παραβιάζει.

2.2 Απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης. Η Μελέτη Χωροθέτησης προβλέπει 2.992 θέσεις στάθμευσης ολιγότερες από τις απαιτούμενες. Είναι προφανές το τεράστιο κυκλοφοριακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκύπτει, αν, όχι τρεις χιλιάδες, αλλά ακόμη και ορισμένες εκατοντάδες αυτοκίνητα αναζητούν θέση στάθμευσης.

2.3 Φύτευση –πράσινο. Ενώ μέχρι τη θέσπιση του ν3481/06 το εν λόγω ΟΤ 45-46-50 ήταν θεσμοθετημένο ως «κοινόχρηστο πράσινο» και αυτό αναιρείται με το ν3481/06, με βάση τη Μελέτη Χωροθέτησης προκύπτει ότι η φύτευση δένδρων είναι ακόμη πιο περιορισμένη από τις απαιτήσεις του ν3481/06 και του Κτιριοδομικού Κανονισμού -και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις «ζωγραφίζεται» στα σχέδια πάνω από υπόγεια κτίρια και δρόμους.

2.4 Συντελεστές δόμησης και κάλυψης. Η υπέρβαση της δόμησης με τα μέχρι σήμερα στοιχεία είναι της τάξης κάποιων 1.500 τετραγωνικών, ενώ για την κάλυψη είναι πολύ μεγαλύτερη. Το χορτάρι του γηπέδου (9.500 τετραγωνικά) θεωρείται ακάλυπτος χώρος –αλλά τότε δεν ικανοποιείται ο έλεγχος του επιτρεπόμενου ύψους του γηπέδου.

Τα άμεσα αιτήματα της Επιτροπής:

 1. Να δοθεί ΑΜΕΣΗ Αναστολή εργασιών στο MALL του Βωβού.
 2. Να ακυρωθεί η ρύθμιση Σουφλιά και ο ν. 3481/06
 3. Να υπάρξει συνολικός ανασχεδιασμός σε όλη την περιοχή, με επίκεντρο το κοινόχρηστο πράσινο. Να μην χαθεί ούτε εκατοστό θεσμοθετημένου κοινόχρηστου πρασίνου.
 4. Να απαντηθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης οι κριτικές που έχει διατυπώσει η Επιτροπή μας και για την ΜΠΕ του Βωβού και για τη Στρατηγική ΜΠΕ, που αφορά όλη την περιοχή.
 5. Να προστατευθεί και να διευθετηθεί το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, που επιμένει να αποτελεί βιότοπο ακόμη και σήμερα, με γεράκια και κορμοράνους.
 6. Να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι παρατηρήσεις μας σχετικά με τη Χωροθέτηση του νέου γηπέδου του ΠΑΟ και των άλλων εγκαταστάσεων στο διπλανό από το MALL οικοδομικό τετράγωνο. Ειδικά στο ζήτημα της ασφάλειας των θεατών.
 7. Να εκτιμηθεί με επιστημονικό τρόπο η φέρουσα ικανότητα της περιοχής με δεδομένο ότι ήδη απέναντι από το MALL κατασκευάζεται και ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ
 8. Αντικειμενική πληροφόρηση των πολιτών από όλες τις πλευρές
 9. Να ανοίξει επιτέλους το δημοτικό ραδιόφωνο ΑΘΗΝΑ 9,84 και στην Επιτροπή μας –δεν μπορεί να αποτελεί φέουδο του κ. Νικήτα Κακλαμάν
Advertisements

Entry filed under: Ενημέρωση.

Συνέντευξη τύπου για τον Ελαιώνα την Τρίτη 2 Δεκέμβρη Θυμάται κανείς το ΘΩΝ;

1 σχόλιο

 • 1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ Β.ΚΛΕΦΤΟΔΗΜΟΣ  |  Δεκέμβριος 5, 2008 στο 1:49 μμ

  οπως στη περιπτωση του κτήματος ΘΩΝ στους Αμπελόκηπους[ »μαιμού σύλλογος, συκοφάντηση της επιτροπής αγώνα και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων…] έτσι και στον Ελαιώνα επιστρατεύονται [στα κανάλια ή με μάζεμα υπογραφών σε ένα κείμενο που προωθείται από τον μηχανισμό της δημοτικής αρχής, με συκοφάντηση ενεργών πολιτών ή με »συλλόγους» που στηρίζουν τον μεγαλοκατασκευαστή…] οι »αγανακτισμένοι» πολίτες .Οι γκαιμπελικές αυτές μέθοδοι είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.Είναι γνωστό ποιοί αγωνίζονται και καθημερινά τα σκάνδαλα της διαπλοκής έρχονται στο φως και όσο και να προσπαθούν κάποιοι »σημαίνοντες» δεν μπορούν να τα κουκουλώσουν.Μας έχει πάρει η μπόχα τους.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.


koumpi

Ακούστε:

Που είναι τα 135 στρέμματα πάρκου που λέτε ότι θα γίνουν κύριε Δήμαρχε;

logo/ Σύνολο έκτασης 220 στρέμματα

Νέα Σμύρνη

2618055674_b135fefd72

Τάδε έφη ο δήμαρχος της Αθήνας…

https://i2.wp.com/img.pathfinder.gr/Pathfinder/News/articles/53/7368153.jpg23/01/09 "Ο Ελαιώνας είναι μια παράνομη χωματερή της Αθήνας, σε απόσταση 500 μέτρα από την Ομόνοια"

Αυτό το είπε ως επιχείρημα υπέρ της τσιμεντοποίησης, μετά από 2 χρόνια δημαρχίας του και 20 χρόνια διοίκησης του δήμου από την παράταξη του! Το ποιος ευθύνεται δεν μας το αποκάλυψε.

Τελικά στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σχοινί!

Μιά εικόνα 1000 λέξεις…

https://elaionas.files.wordpress.com/2009/01/montazaki.jpg

Blog Stats

 • 97,279 Eπισκέψεις

Ελάτε σε επαφή

...επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: elaionas@yahoo.gr

.

logo/

Δημοσιεύσεις

RSS Ειδησεις για την Αθηνα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS indy.gr: Νέα από την πόλη

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Εικόνες απ' τον Ελαιώνα


Αρέσει σε %d bloggers: