Το ανάθεμα του δημάρχου

Δεκέμβριος 20, 2008 at 4:14 μμ

Άρθρο του «ΙΟΥ του Σαββάτου» από Ελευθεροτυπία 20/12/2008

Στις 5/12 το ΣτΕ ανέστειλε τις εργασίες κατασκευής του «Mall» Ελαιώνα. Εξανέστη λοιπόν ο δήμαρχος ρίχνοντας το ανάθεμα (πού αλλού;) στον ΣΥΡΙΖΑ! Παίζοντας κρυφτούλι πίσω από τους αγανακτισμένους εργαζόμενους του εργοτάξιου, που είδαν να χάνονται ξαφνικά τα λιγοστά τους μεροκάματα, ο δήμαρχος αποφάνθηκε ότι αυτοί που δεν θέλουν το κτίριο αυτό του κ. Βωβού στην ουσία δεν θέλουν και το γήπεδο του ΠΑΟ.

Είναι γνωστή η σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος Αθηνών έξι μόλις μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές (9/10/06). Εκεί, παρά τα όσα μνημόνια είχαν εγκριθεί μέχρι τότε από το Δημοτικό Συμβούλιο, εισάγεται για πρώτη φορά χωρίς έγκριση του Δ.Σ. η υποχρέωση της εταιρείας του δήμου (ΕΕΣ) να καταβάλλει ετησίως 1.200.000 ευρώ επί 20 έτη στον κατασκευαστή του γηπέδου. Ταυτόχρονα το μίσθωμα που θα κατέβαλλε η ΠΑΕ ΠΑΟ παρέμεινε σταθερό (Μνημόνιο 30/8/06). Το κόστος δηλαδή της κατασκευής είναι μεγαλύτερο από το μίσθωμα και η διαφορά φορτώνεται στον αθηναϊκό λαό (βλ. «Αλλος για τον Ελαιώνα», Ιός, 19/5/07).

Διαβάστε όλο το άρθρο στο link: «περισσότερα» που ακολουθεί

Ενώ όλες οι ιδιοκτησίες που εντάσσονται στο σχέδιο πόλης υποχρεούνται σε εισφορά σε γη και χρήμα, στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν ίσχυσε. Το αποτέλεσμα είναι να πληρώνει ο Δήμος 248% περισσότερο από την προσδιορισμένη τιμή μονάδας. Η υπερτιμολόγηση εις βάρος του Δήμου είναι 14 εκατ. ευρώ και η συνολική επιβάρυνσή του πάνω από 27 εκατ. ευρώ. Η δε υποβαθμισμένη περιοχή δίπλα στο κέντρο της Αθήνας, αντί να μετατραπεί σε ελεύθερο πνεύμονα πρασίνου, θα γεμίσει με τσιμέντο και γυαλί, αμέτρητα ΙΧ και άλυτα συγκοινωνιακά προβλήματα.

Η αγανάκτηση του δημάρχου όμως γίνεται κατανοητή, αν θυμηθούμε τι είχε πει ο κ. Γ. Βαρδινογιάννης σχετικά με καθυστερήσεις που μπορεί να προέλθουν από προσφυγές στο ΣτΕ: «Το θέμα οφείλει να διαχειριστεί ο Δήμος Αθηναίων»! Θυμίζουμε και τα λόγια του εκπροσώπου της ΠΑΕ ΠΑΟ στην παρουσίαση της μελέτης (11/12/06): «Είναι σειρά τώρα του Δήμου να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία έκδοσης των αδειών όπως έχει υποχρέωση. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων κ. Κακλαμάνης μας έχει διαβεβαιώσει ότι προτεραιότητα της νέας Δημοτικής Αρχής είναι η κατασκευή του Γηπέδου και τον ευχαριστώ εκ των προτέρων. Επίσης ευχαριστώ τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά για την καθοριστική συμβολή του στη νομοθετική ρύθμιση».

Πώς να μην τα πάρει λοιπόν ο δήμαρχος με το ΣτΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους κατοίκους που τον εμποδίζουν να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους κατασκευαστές-παράγοντες του έργου; Ομως από την οργή του οδηγείται ακόμα και σε παραλογισμούς, όταν ισχυρίζεται ότι όλοι αυτοί που σε όλες τις άλλες περιπτώσεις υπερασπίζονται το πράσινο, τώρα υπερασπίζονται την υπάρχουσα χωματερή του Ελαιώνα.
Μοιάζει δηλαδή ο δήμαρχος να λέει απειλητικά στους κατοίκους «ή σκουπιδότοπος ή κτίρια Βωβού- Βαρδινογιάννη».

Αυτά όμως έχουν οι δεσμεύσεις και τα προεκλογικά συμβόλαια κι ας αφήσει ο δήμαρχος τους εργαζόμενους.

Δεν είναι η κατάλληλη «πλάτη».

Διαβάστε ένα ακόμα άρθρο από τα αθλητικά της σημερινής Ελευθεροτυπίας και την στήλη του Ηλία Δρυμωνά «Γκολ και Φάουλ»

Χάθηκε το μέτρο

* Διαβάζω στην επίσημη ιστοσελίδα της οικογένειας Βωβού ότι η «Διεθνής Τεχνική» είναι η ηγέτιδα εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων. Οτι από το 1974 έως σήμερα έχει χτίσει άνω των 500.000 τ.μ. με τη μορφή γραφειακών και εμπορικών συγκροτημάτων. Οτι έχει τώρα στην ιδιοκτησία της χαρτοφυλάκιο ακινήτων, το οποίο αποτιμάται περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ.

*Κι όμως, ένας τέτοιος κατασκευαστικός «κολοσσός» επιχείρησε να «οχυρωθεί» πίσω από μια χούφτα ανθρώπων, που απλώς χαίρονται την ομάδα μπάσκετ της περιοχής τους: το «Μαρουσάκι» τους. Τόσο παράλογο, τόσο προκλητικό συνάμα, που μέσα σε μια νύχτα ανακλήθηκε, από τον ίδιο τον εμπνευστή της, η ευθεία απειλή που διατυπώθηκε…

* Ηταν, όμως, ειλικρινής η «μεταμέλεια» του Αρη Βωβού; Ελαβε πράγματι σοβαρά υπ’ όψιν του την παρατήρηση ότι κακομεταχειρίστηκε τη φίλαθλη ιδιότητά του; Κατάλαβε, τέλος πάντων, ότι μ’ εκείνη την ανακοίνωση που εξέδωσε, την περασμένη Δευτέρα, πρόσθεσε βούτυρο στο ψωμί όσων αντιμετωπίζουν καχύποπτα πολλά από τα «αφεντικά» του ελληνικού αθλητισμού;

*Η αναδίπλωση του Βωβού θα ήταν πειστική αν έλειπαν, την Τρίτη, από τις κερκίδες του ΟΑΚΑ οι εργάτες στον Βοτανικό. Αν δεν υποχρεωνόταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας να του κάνει συστάσεις γι’ αυτές τις μεθοδευμένες διαμαρτυρίες, που ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέλαβε, όπως γράφτηκε στον Τύπο, ως απόπειρα εκβιασμού!

* Το δίκιο του, αν όντως έχει τέτοιο ο Βωβός στην υπόθεση του Βοτανικού, το έχασε, στα μάτια του κόσμου εννοώ, με τις μεθόδους των προηγούμενων ημερών. Κατ’ αρχήν, κλόνισε την εμπιστοσύνη όσων τον ακολουθούσαν «τυφλά», εις το όνομα της ταπεινής ομάδας τους. Επιπλέον, «τσίγκλησε» ακόμα περισσότερο όσους δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι τη, με γοργούς ρυθμούς, μετατροπή της ευρύτερης περιοχής του Αμαρουσίου σε… Βωβούπολη!

*Με άλλα λόγια, έχασε το μέτρο ο παλιός μου συμμαθητής. Και μάλιστα σε μια πολύ «ευαίσθητη» περίοδο για τον τόπο μας. Αυτό, πάλι, πώς δεν το έλαβε υπ’ όψιν του;

* Πάμε τώρα και στην αντίπερα όχθη, την Επιτροπή Διάσωσης του Ελαιώνα. Οι προθέσεις της, κρίνοντας από όσα ακούω και διαβάζω, αμφισβητούνται έντονα. Περισσότερο προβάλλεται από τους ειδικούς η απουσία εναλλακτικού σχεδίου για την περιοχή. Τη στιγμή που η Αθήνα χρειάζεται οπωσδήποτε ανάπλαση, όπου αυτή βέβαια είναι εφικτή.

*Επειδή όμως ο καθένας βλέπει με δικό του τρόπο, κι ανάλογα με τα συμφέροντά του, τη θεωρία της ανάπλασης, κι επειδή οι αναπλάσεις του πρόσφατου παρελθόντος ήταν, κατά κανόνα, επέκταση της… τσιμεντοποίησης στο λεκανοπέδιο, θεωρώ πως χρήσιμες μας είναι κάτι τέτοιες επιτροπές (ακόμα κι αν εκ του πονηρού συστάθηκαν…). Επειδή μας βάζουν σε δεύτερες σκέψεις. Επειδή δεν μας επιτρέπουν να καταπιούμε αμάσητη κάθε τροφή που μας δίνουν…

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 20/12/2008
Advertisements

Entry filed under: Δημοσίευμα.

Μήπως το λιώσιμο των πάγων αφορά μόνο τους πιγκουΐνους; Πιάστε μας κορόιδα, Πελεκή-στε τα όλα!


koumpi

Ακούστε:

Που είναι τα 135 στρέμματα πάρκου που λέτε ότι θα γίνουν κύριε Δήμαρχε;

logo/ Σύνολο έκτασης 220 στρέμματα

Νέα Σμύρνη

2618055674_b135fefd72

Τάδε έφη ο δήμαρχος της Αθήνας…

https://i2.wp.com/img.pathfinder.gr/Pathfinder/News/articles/53/7368153.jpg23/01/09 "Ο Ελαιώνας είναι μια παράνομη χωματερή της Αθήνας, σε απόσταση 500 μέτρα από την Ομόνοια"

Αυτό το είπε ως επιχείρημα υπέρ της τσιμεντοποίησης, μετά από 2 χρόνια δημαρχίας του και 20 χρόνια διοίκησης του δήμου από την παράταξη του! Το ποιος ευθύνεται δεν μας το αποκάλυψε.

Τελικά στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σχοινί!

Μιά εικόνα 1000 λέξεις…

https://elaionas.files.wordpress.com/2009/01/montazaki.jpg

Blog Stats

  • 97,279 Eπισκέψεις

Ελάτε σε επαφή

...επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: elaionas@yahoo.gr

.

logo/

Δημοσιεύσεις

RSS Ειδησεις για την Αθηνα

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS indy.gr: Νέα από την πόλη

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Εικόνες απ' τον Ελαιώνα


Αρέσει σε %d bloggers: