Ανοικτό μήνυμα από τον Πειραιά για την υπεράσπιση του Ελαιώνα και ενεργών πολιτών της Αθήνας

Ιανουαρίου 28, 2009 at 1:37 μμ

Από τη δημοτική παράταξη «Λιμάνι της Αγωνίας»

Το «Λιμάνι της Αγωνίας» από τον Πειραιά, χαιρετίζει και στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα της «Ανοικτής Πόλης», του Παναττικού Δικτύου, όλων των συλλογικοτήτων και των πολιτών της Αθήνας, για να μη μεταβληθεί η ανάπλαση της Λεωφ. Αλεξάνδρας και η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού σε τσιμεντένιο εφιάλτη εμπορικής υπερεκμετάλλευσης του Ελαιώνα. Γιατί το «Λιμάνι της Αγωνίας» δεν τα έχει καλά με τα φαραωνικά εμπορικά κέντρα και την καταπάτηση των υπαίθριων χώρων, ούτε με όσους καπηλεύονται τα φίλαθλα αισθήματα για ίδιο όφελος. Γιατί η παρέα των μεγαλοεργολάβων-μεγαλομετόχων των ΠΑΕ έχει βάλει στο μάτι και τη δική μας πόλη!

Γνωρίζουμε και παρακολουθούμε τις ύπουλες και με ιδιοτελείς σκοπιμότητες επιθέσεις που δέχεστε. Δε μας ξαφνιάζουν, γιατί ανάλογες εμπειρίες είχαμε κι εμείς όταν αντισταθήκαμε – αν και . «Ολυμπιακών» φρονημάτων οι περισσότεροι και οι περισσότερες από μας – στη μετατροπή του πολλαπλών χρήσεων δημόσιου Σταδίου Καραϊσκάκη σε ιδιωτικό γήπεδο ποδοσφαίρου αποκλειστικά της ΠΑΕ «Ολυμπιακός» και ακόμα περισσότερο όταν εναντιωθήκαμε στη παράλληλη επέκταση του τσιμέντου και των εμπορικών χρήσεων στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου.

Σκεφτείτε ότι το Στάδιο Καραϊσκάκη φιλοξενούσε μεταξύ άλλων διεθνείς αγώνες κλασσικού αθλητισμού, τον Εθνικό και τον λαϊκό στίβο. Έκτοτε ο Πειραιάς δεν έχει ούτε προπονητήριο για τους αθλητές του στίβου, και όλα αυτά έγιναν παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων και ενώ το γήπεδο Καραϊσκάκη ήταν ιδιοκτησία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής!

Στον Πειραιά, παράλληλα με την κατασκευή του γηπέδου Καραϊσκάκη το 2003-2004, ένα περίεργο πολυεθνικό κονσόρτσιουμ εταιρειών με επικεφαλής τον κ. Θ. Χαραγκιώνη, ομόλογο του κ. Μπ. Βωβού στην πόλη μας, διεκδίκησε στην πόλη μας, άλλοτε σε συμμαχία με τον κ. Κόκκαλη την οικοδόμηση ενός φαραωνικού συγκροτήματος 230.000 τ.μ. κτιρίων εμπορικών καταστημάτων, ξενοδοχείων, κινηματογράφων στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, με τις ευλογίες του ΟΡΣΑ, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του τότε Δημάρχου Χρ. Αγραπίδη. Η αντίδραση των επιτροπών πολιτών και των φορέων της πόλης ήταν τόσο άμεση και έντονη που η πρόταση αυτή απεσύρθη από το Δημοτικό Συμβούλιο τη στιγμή που ετέθη.

Το 2005 οι μεγαλοεργολάβοι επανήλθαν κατεβάζοντας το «όραμα» τους στα 93.000 τ.μ. με 8 σούπερ μάρκετ, 160 καταστήματα, 9 εστιατόρια-αναψυκτήρια, 11 κινηματογράφους, 1 μπόουλινγκ και 5όροφο παρκινγκ 2.500 θέσεων. Θα χάριζαν στην πόλη και αυτοί, όπως στον Ελαιώνα την υποχρεωτική εισφορά τους σε γη! Έγινε πάλι της κακομοίρας, ξεσηκωθήκαμε όλοι, αντέδρασε πλέον η Νομαρχία και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά και το «όραμα» απεσύρθη.

Επανήλθαν το 2007, ζητώντας ένα «λιτό» μαιευτήριο λίγων χιλιάδων τετραγωνικών αυτή τη φορά (επάνω στο πάρκο της ΧΡΩΠΕΙ) δίπλα στο Καραϊσκάκη. Πάλι χαλασμός και απόρριψη από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Την ίδια εποχή ο κ. Κόκκαλης είχε βάλει στο μάτι ένα άλλο πάρκο, το Δηλαβέρη στην Παλιά Κοκκινιά για να το μετατρέψει σε κολυμβητήριο μετά εμπορικού κέντρου. Πάλι τα ίδια. Το «Λιμάνι της Αγωνίας», οι κάτοικοι των Μανιάτικων και της Παλιάς Κοκκινιάς αντέδρασαν και το σχέδιο ματαιώθηκε. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Κόκκαλης και η ΠΑΕ «Ολυμπιακός» ποτέ δεν έχουν παραιτηθεί από την ιδέα επέκτασης των σημερινών και άλλων χρήσεων του γηπέδου Καραϊσκάκη. Γι’ αυτό και διπλά ανησυχούμε. Αν περάσουν τα σχέδια του Βωβού και των μεγαλομετόχων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο κ. Κόκκαλης είναι έτοιμος να απαιτήσει τα  «ανταποδοτικά» του.

Αυτά που συνέβησαν στον Πειραιά, θυμίζουν με ανατριχιαστική ακρίβεια τις πρακτικές του ΥΠΕΧΩΔΕ, των μεγαλοκατασκευαστών και των μεγαλοπαραγόντων των ΠΑΕ στο Βοτανικό και τη Νέα Φιλαδέλφεια. Όμως εδώ, χάρη στις αντιδράσεις των τοπικών κινημάτων ούτε καν κατάφεραν να ξεκινήσουν. Το ευχόμαστε και για τον Ελαιώνα.!.

Το «Λιμάνι της Αγωνίας» έχει τη τιμή, μαζί με τις επιτροπές πολιτών του Νέου Φαλήρου και της ΧΡΩΠΕΙ, της Ζέας, των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, μαζί με χιλιάδες κατοίκους του Λεκανοπέδίου να ανήκει στις Παναττικό και Πανελλαδικό κίνημα πολιτών που δίνει τη μάχη τη διάσωση των ελεύθερων χώρων από το 1998. Και συνεχίζει!

Αγαπητές φίλες και φίλοι του Ελαιώνα, του Παναττικού Δικτύου, της «Ανοιχτής Πόλης», είμαστε και εμείς δίπλα σας! Θα τα καταφέρετε όπως τα καταφέραμε στην παραλία του Ελληνικού, στη ΧΡΩΠΕΙ, στη Ζέα, στη Νέα Φιλαδέλφεια, μαζί με τους πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά, μαζί με όσους υπερασπίζονται τη δημόσια πόλη, το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους.

Advertisements

Entry filed under: Uncategorized.

Ο Δήμαρχος του τσιμέντου ξαναχτύπησε! Έγκλημα στα Πατήσια Τη Δευτέρα όλοι και όλες έξω από το Δημαρχείο


koumpi

Ακούστε:

Που είναι τα 135 στρέμματα πάρκου που λέτε ότι θα γίνουν κύριε Δήμαρχε;

logo/ Σύνολο έκτασης 220 στρέμματα

Νέα Σμύρνη

2618055674_b135fefd72

Τάδε έφη ο δήμαρχος της Αθήνας…

https://i2.wp.com/img.pathfinder.gr/Pathfinder/News/articles/53/7368153.jpg23/01/09 "Ο Ελαιώνας είναι μια παράνομη χωματερή της Αθήνας, σε απόσταση 500 μέτρα από την Ομόνοια"

Αυτό το είπε ως επιχείρημα υπέρ της τσιμεντοποίησης, μετά από 2 χρόνια δημαρχίας του και 20 χρόνια διοίκησης του δήμου από την παράταξη του! Το ποιος ευθύνεται δεν μας το αποκάλυψε.

Τελικά στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σχοινί!

Μιά εικόνα 1000 λέξεις…

https://elaionas.files.wordpress.com/2009/01/montazaki.jpg

Blog Stats

  • 97,279 Eπισκέψεις

Ελάτε σε επαφή

...επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: elaionas@yahoo.gr

.

logo/

Δημοσιεύσεις

RSS Ειδησεις για την Αθηνα

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS indy.gr: Νέα από την πόλη

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Εικόνες απ' τον Ελαιώνα


Αρέσει σε %d bloggers: