Ημέρα δράσης στον Ελαιώνα

Φεβρουαρίου 23, 2009 at 11:56 πμ 4 Σχόλια

pano1

Πραγματοποιήθηκε χτες 22 Φλεβάρη, παρέμβαση στον Ελαιώνα μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα. Παρά το κρύο ήρθαν πολλοί γείτονες και γειτόνισσες από τις περιοχές γύρω από τον Ελαιώνα, από τοπικά κινήματα πολιτών της γύρω περιοχής. Ήρθαν όμως και από άλλες γειτονιές της Αθήνας έδωσαν το παρόν. Σημειώνουμε ενδεικτικά, ότι ήρθαν πολίτες από την πολύ κοντινή στα έργα Ακαδημία Πλάτωνα, από γειτονιές του 3ου διαμερίσματος, Φιλοπάππου, Γκάζι, Μεταξουργείο, Πετράλωνα. Ακόμα αρκετοί και αρκετές από τους όμορους δήμους του Αιγάλεω και του Περιστερίου, που θα κληθούν κι αυτοί να πληρώσουν τις περιβαλλοντικές συνέπειες των έργων, με την μεγάλη επιδείνωση του ήδη βεβαρημένου κυκλοφοριακού και το κλείσιμο καταστημάτων λόγο Mall στις γειτονιές τους. Ακόμα ήρθαν πολίτες από άλλα μέτωπα της Αθήνας, το πάρκο Κύπρου και Πατησίων, το Άλσος Παγκρατίου, τα Εξάρχεια. Κάποια στιγμή έφτασαν και οι ποδηλάτες, ένα από τα πιο μαζικά και δραστήρια κινήματα της πόλης μας.

plano

Στην αρχή ο κόσμος πορεύτηκε από το Γκάζι μέχρι το σημείο της δενδροφύτευσης, δίπλα στο ρέμα του Ποφ. Δανιήλ. Εκεί καθαρίστηκαν από αγριόχορτα τα δέντρα που είχαν φυτεύει στις 2 προηγούμενες δενδροφυτεύσεις και προστέθηκαν αρκετά ακόμα. Στη συνέχεια πορευτήκαμε μέχρι την Γεωπονική σχολή, όπου ακολούθησε ενημέρωση για την φάση στην οποία βρίσκεται η υπόθεση του Ελαιώνα. Έγιναν πολλές και ενδιαφέρουσες τοποθετίσεις, πάνω σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως η περιβαλλοντική επιβάρυνση, τα ψέματα του δημάρχου, η στάση του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οικονομική σύμβαση για το γήπεδο και πολλά ακόμα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από διάφορους ομιλητές στην σημασία του αγώνα για τον Ελαιώνα, καθώς όπως υπογραμμίστηκε πιθανά θετική έκβαση του, θα οδηγήσει σε ήττα τις λογικές καταλήστευσης του δημόσιου χώρου και καταστροφής του πρασίνου, ενώ ήττα θα ανοίξει την όρεξη σε αρπακτικά που περιμένουν να ορμήξουν και σε άλλους χώρους. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ο χώρος της ΧΡΩΠΕΙ δίπλα στο γήπεδο του ολυμπιακού, όπου χρόνια τώρα ο όμιλος Χαραγκιώνη (ο Βωβός του Πειραιά) και η κατασκευαστική του Κόκκαλη, προσπαθούν χρόνια τώρα να τον οικοδομήσουν και μόνο η αντίσταση των πολιτών τους έχει αποτρέψει. Όλοι και όλες ευχήθηκαν όχι μόνο να ευοδωθεί ο αγώνας για πάρκο στον Ελαιώνα, αλλά και να συνεχιστεί για να μην μετατραπούν τα συνολικά 9.000 στρέμματα του Ελαιώνα των 5 δήμων, σε μια νέα πόλη μέσα στην πόλη, αλλά να γίνει το προβλεπόμενο 1/3 πρασίνου. Έξω από την κουβέντα υπήρχε φαϊ και κρασάκι για τον κόσμο.

potisma

Σε περίπτωση που κάποιος ή κάποια έχει την απορία… Όχι δεν ήταν και ο Σκάι! Ούτε οι εθελοντές του Δήμου Αθηναίων. Αυτοί φυτεύουν μόνο τα βουνά και γενικά δεν ανακατεύονται όπου το περιβάλλον απειλείται από εργολαβικά συμφέροντα με ονοματεπώνυμο και ειδικά μέσα στην πόλη όπου το πράσινο είναι ακόμα πιο απαραίτητο, αλλά και τα κέρδη όσων το εξαφανίζουν πολύ μεγαλύτερα. Εκεί δεν υπάρχει περιβάλλον για όλους αυτούς τους εκ του ασφαλούς περιβαλλοντικά «ευαίσθητους».Κατά τα άλλα ο Δήμαρχος αποκαλεί εμάς περιοδεύων θίασο!

Advertisements

Entry filed under: Παρεμβάσεις.

Ημέρα δράσης για τη νίκη στον Ελαιώνα Όχι στο Mall του Βωβού, ανοικτό το θέμα του γηπέδου

4 Σχόλια Add your own

 • 1. Σπύρος Ντόβας  |  Φεβρουαρίου 23, 2009 στο 11:19 μμ

  Γεια χαρά,

  Όπως ίσως γνωρίζετε 13 πολίτες, οι περισσότεροι σχετιζόμενοι με τις περιοχές της διπλής ανάπλασης, μεταξύ των οποίων και εγώ καταθέσαμε παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ των προσβαλλόμενων από εσάς πράξεων. Στο blog μου μπορεί να βρεθεί το κείμενο της παρέμβασης.

  Το θέμα του Ελαιώνα δεν έχει ουσιαστικά συζητηθεί – έχουν υπάρξει παράλληλοι μονόλογοι, αλλά όχι ένας παραγωγικός διάλογος.

  Θα ήταν χρήσιμο για όλους τους ενδιαφερόμενους, έστω και την ύστατη στιγμή να γίνονταν ένας διάλογος μέσα σε ένα προκαθορισμένο πλαίσιο, όπου θα πααρουσιαστούν και αντιπαρατεθούν οι αντίθετες απόψεις.

  Σας προτείνουμε λοιπόν, κατά τα πρότυπα του γνωστού debate Turek vs Hitchens (www.vimeo.com/1904911), να οργανώσουμε ένα ανάλογο debate, στον Βοτανικό. Το πολιτιστικό καφενείο «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» στην καρδιά του Βοτανικού θα μπορούσε να είναι ο τόπος.

  Για το ρόλο του συντονιστή, έχω κάνει μια κρούση στον κ. Στέλιο Κούλογλου, ο οποίος έχει την εμπειρία και την καλή μαρτυρία προκειμένου να εγγυηθεί την επιτυχία. Θα μπορούσε μάλιστα να μεταδώσει το debate από το TVXS.gr, ώστε να το παρακολουθήσουν όσοι δεν θα μπορέσουν να παραβρεθούν. Ο κ. Κούλογλου είναι στην Βενεζουέλα και επιστρέφει αύριο βράδυ, οπότε αναμένω την απάντηση του. Αν θέλετε να αντιπροτείνετε κάποιον άλλον, ας το συζητήσουμε.

  Πέραν της δυνατότητας να προβληθούν οι διαφορετικές απόψεις, θεωρούμε την ευκαιρία μοναδική ώστε να εισαχθεί στον πολιτικό μας πολιτισμό μια κουλτούρα πολιτισμένου διαλόγου, που τόσο μας λείπει. Ας είμαστε εμείς που θα κάνουμε αυτή την αρχή.

  Χαιρετισμούς

  Σπύρος Ντόβας

 • 2. elaionas  |  Φεβρουαρίου 24, 2009 στο 7:48 πμ

  Σπύρο μου έφτιαξες τη μέρα! ;ο)

  Θα ενημερώσω (την επιτροπή) για την πρόταση σου η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και σίγουρα απαραίτητη. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει δεκτή με χαρά και θα επικοινωνήσουμε για τις λεπτομέρειες. Αν το λήξουμε θα επικοινωνήσουμε και εμείς με το TVXS για να δεχτούν και είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχουν καμία αντίρρηση κι αυτοί.
  Τα λέμε σύντομα.

  Καλημέρα

 • 3. rayman  |  Φεβρουαρίου 24, 2009 στο 9:27 πμ

  30 ατομα ησασταν ολοι κ ολοι ρε κακομοιρηδες…ουτε οι 130 της προσφυγής δεν ήταν..

  Και για τιμωρία σας πάρτε κ την θετική απόφαση σήμερα για τον Παναθηναικό κ τον Βωβό. Αλλά τολμάτε να δημοσιεύσετε εδώ τετοια πράγματα? άλλες 3 φορές που έχω ποστάρει, μουγκα, δυστυχώς είστε οι μεγαλύτεροι φασίστες

  Στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της διπλής ανάπλασης χωρίς το θέμα του Βωβού ΛΕΥΚΟ! Αυτοι είστε δυστυχώς, άνανδροι κ δειλοι

 • 4. thanassis13  |  Μαρτίου 3, 2009 στο 6:08 μμ

  Ελαιώνα πολλά περίμενα αλλά όχι και αυτό το τελευταίο. Τα χώνετε και στον ΣΚΑΙ και τον καταγγέλετε σαν κατευθυνόμενο απο συμφέροντα. Κατηγορείτε ανθρώπους που έχουν πολλαπλές φορές πρωτοστατήσει σε περιβαλλοντικούς αγώνες ακόμα και σύγκρουση με την κυβέρνηση την ίδια, θυμίζω τις απογερεύσεις εκπομπών και τις επιθέσεις στις κεραίες του σταθμού εν ώρα προγράμματος. Εως που θα φτάσει η σπέκουλα αριστεροφροσύνης. όποιος δεν συντονίζεται με τις δράσεις σας είναι διαπλεκόμενος τώρα, και τον ΣΚΑΙ βρήκατε να σταυρώσετε. Αίσχος, ντρέπομαι για λογαριασμό σας. Ντρέπομαι για όσα λέτε δεν δέχομαι πλέον να γράφω την άποψη μου εδώ. Συνεχίστε την βρωμιά με καλύτερα ρεκόρ κάθε φορά. Πρωταθλητές της προπαγάνδας και της σπίλωσης είσαστε και τέτοιοι θα μείνετε. Αυτή είναι η κουλτούρα σας και η αισθητική σας περι κοινωνικών αγαθών, το μάντρωμα τηε ιδεολογίας ακόμα και ο καννιβαλισμός σε ανταγωνιστικές δράσεις. Αίσχος καννίβαλοι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Subscribe to the comments via RSS Feed


koumpi

Ακούστε:

Που είναι τα 135 στρέμματα πάρκου που λέτε ότι θα γίνουν κύριε Δήμαρχε;

logo/ Σύνολο έκτασης 220 στρέμματα

Νέα Σμύρνη

2618055674_b135fefd72

Τάδε έφη ο δήμαρχος της Αθήνας…

https://i2.wp.com/img.pathfinder.gr/Pathfinder/News/articles/53/7368153.jpg23/01/09 "Ο Ελαιώνας είναι μια παράνομη χωματερή της Αθήνας, σε απόσταση 500 μέτρα από την Ομόνοια"

Αυτό το είπε ως επιχείρημα υπέρ της τσιμεντοποίησης, μετά από 2 χρόνια δημαρχίας του και 20 χρόνια διοίκησης του δήμου από την παράταξη του! Το ποιος ευθύνεται δεν μας το αποκάλυψε.

Τελικά στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σχοινί!

Μιά εικόνα 1000 λέξεις…

https://elaionas.files.wordpress.com/2009/01/montazaki.jpg

Blog Stats

 • 97,279 Eπισκέψεις

Ελάτε σε επαφή

...επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: elaionas@yahoo.gr

.

logo/

Δημοσιεύσεις

RSS Ειδησεις για την Αθηνα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS indy.gr: Νέα από την πόλη

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Εικόνες απ' τον Ελαιώνα


Αρέσει σε %d bloggers: