Άρθρο της Καθημερινής

Φεβρουαρίου 7, 2010 at 8:03 πμ

Διαπραγματεύσεις στον Ελαιώνα

Η περυσινή απόφαση του ΣτΕ περιπλέκει το θέμα του γηπέδου

Του Γιωργου Λιαλιου

Κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος πιέζεται από τον δήμο Αθηναίων και την ΠΑΕ να εγκρίνει μια από τις λύσεις που προτείνουν, προκειμένου να αναθεωρηθεί η οικοδομική άδεια του γηπέδου και να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής. Πρώτα όμως καλείται να λύσει το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την εταιρεία «Μπ. Βωβός», για να αποτρέψει το ενδεχόμενο δικαστικής διαμάχης και την καταβολή αποζημιώσεων. Ολα θα κριθούν και πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το μόνο σίγουρο στην υπόθεση του Ελαιώνα είναι η πλήρης εμπλοκή της. Η απόφαση που εξέδωσε πέρυσι (3059/09) η Ολομέλεια του ΣτΕ άλλαξε τα δεδομένα, ακυρώνοντας την υλοποίηση του εμπορικού κέντρου Βωβού και του «πολυλειτουργικού» κέντρου του δήμου. Προέκυψε όμως ένα σημαντικό ζήτημα: η «Μπ. Βωβός Διεθνής Τεχνική Α.Ε.» είχε ήδη μεταβιβάσει στον δήμο Αθηναίων έκταση στην οποία θα ανεγερθεί τμήμα του γηπέδου, ως αντάλλαγμα (με βάση τις «ειδικές» πολεοδομικές ρυθμίσεις του νόμου) αυξημένο συντελεστή δόμησης για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου στο «γειτονικό» οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ 45α). Η εταιρεία δεν έχει προσφύγει δικαστικά για να άρει τη μεταβίβαση, κάτι που θα οδηγούσε είτε στη συνολική επανεξέταση των σχεδίων για το γήπεδο ή στην απαλλοτρίωση της έκτασης. Εχει όμως προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και η οικοδομική άδεια του γηπέδου.

Επίσης η εταιρεία θα μπορούσε να διεκδικήσει αποζημίωση από την Πολιτεία, καθώς βάσισε την επένδυσή της (αγορά της έκτασης της ΕΤΜΑ) στον νόμο του ΥΠΕΧΩΔΕ. Δεν το έχει πράξει, γιατί ελπίζει ότι τα επιχειρηματικά της σχέδια τελικά θα ευοδωθούν.

Η «Κ» ζήτησε από την «Μπάμπης Βωβός» τη θέση της. Η εταιρεία επιμένει στην ανέγερση του εμπορικού κέντρου, προτείνοντας την παραχώρηση επιπλέον 3 στρεμμάτων από το ΟΤ 45α καθώς και τη μείωση του εμπορικού κέντρου από 69.000 τ.μ. σε 62.000 τ.μ. Η «Μπάμπης Βωβός» υποστηρίζει ότι ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) προσφάτως αντιπρότεινε να αναλάβει η εταιρεία την απαλλοτρίωση και μετατροπή σε πράσινο επιπλέον 23 στρ. στον Ελαιώνα, ως «αντιστάθμισμα». Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ κ. Γιάννης Πολύζος, αλλά και το περιβάλλον της υπουργού Περιβάλλοντος διαψεύδουν κατηγορηματικά στην «Κ» ότι υπήρξε ανάλογη πρόταση.

Εμπορικό κέντρο

Αφήνει όμως η απόφαση του ΣτΕ περιθώριο για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου, έστω και μικρότερου; Με δεδομένο ότι τα παλαιά βιομηχανικά κτίρια που βρίσκονταν στο ΟΤ45α έχουν κατεδαφιστεί (η εταιρεία είχε ξεκινήσει την κατασκευή του εμπορικού), θα πρέπει το ΣτΕ να επιτρέψει νέα δόμηση σε μια περιοχή που με βάση το προεδρικό διάταγμα του 1995 για τον Ελαιώνα θα έπρεπε να μετατραπεί σε έκταση πρασίνου. Επιπλέον, το ΣτΕ είχε διαφωνία και επί της αρχής για τα δύο εμπορικά κέντρα: έκρινε ότι ήταν άσχετα με τη μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων, άρα δεν έχει λόγο να εγκρίνει μια νέα λύση που θα περιλαμβάνει ένα από αυτά.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να παρουσιάσει μια νέα νομοθετική ρύθμιση για τη Διπλή Ανάπλαση, που να αντικαθιστά τις διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Η ΠΑΕ, ο δήμος και η «Μπ. Βωβός» προτείνουν στο υπουργείο να βασίσει τη γραμμή του στην ιδέα της διατήρησης ενός «ισοζυγίου πρασίνου»: να υποστηρίξει (ενδεχομένως με την προσθήκη και άλλου πρασίνου;) ότι η μείωση του εμπορικού κέντρου Βωβού και ενδεχομένως των αξιώσεων του Ερασιτέχνη, καθώς και η ακύρωση του πολυλειτουργικού του δήμου «ισοψηφίζουν» την ανταλλαγή χώρου με το γήπεδο της Λεωφόρου.

Εκτός από την ιδιοκτησία Βωβού, υπάρχει και μια ακόμα εκκρεμότητα: με την ακύρωση των δύο κτιρίων «χάθηκαν» και οι 1.000 θέσεις στάθμευσης που είχαν, τις οποίες θα «δανειζόταν» το γήπεδο κατά τις ώρες λειτουργίας του. Οπως εκτιμούν στελέχη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και του δήμου, το θέμα μπορεί να λυθεί προσωρινά με τη χωροθέτησή τους σε υπαίθριο χώρο, προκειμένου να αναθεωρηθεί η οικοδομική άδεια του γηπέδου και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά γιατί οι περί το στάδιο χώροι είναι χαρακτηρισμένοι χώροι πρασίνου.

Τι θα πράξει λοιπόν το υπουργείο Περιβάλλοντος; Προς το παρόν, κρατά κλειστά τα χαρτιά του. «Πρόκειται για ένα παιχνίδι με τέσσερις παίκτες, στο οποίο κανείς δεν θέλει να υποχωρήσει», σχολιάζει στην «Κ» ηγετικό στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Το υπουργείο πάντως δεν πρόκειται να εμπλακεί στις συμφωνίες που έχουν συνάψει οι εμπλεκόμενες πλευρές μεταξύ τους».

Εν τω μεταξύ, οι προθεσμίες «τρέχουν». Οπως εκείνη που υπέγραψε ο δήμος Αθηναίων με την Εθνική Τράπεζα για να αποκτήσει μέρος της έκτασης στον Ελαιώνα. Ο δήμος θα πρέπει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του μέσα σε τρία χρόνια. Αν δεν τα καταφέρει, δεν είναι διόλου απίθανο να βρεθεί συνιδιοκτήτης του γηπέδου. Ανάλογη θέση θα μπορούσε ίσως να διεκδικήσει… και η εταιρεία «Μπάμπης Βωβός». Ο μόνος στον οποίο δεν θα μπορούσε να ανήκει το γήπεδο είναι ο Παναθηναϊκός, αφού οι ΠΑΕ δεν έχουν δικαίωμα ιδιοκτησίας ακινήτων…

Καθημερινή 7/02/10

Advertisements

Entry filed under: Δημοσίευμα.

Από το Βοτανικό ως το Φάληρο τα ίδια κόλπα.Το πάρκο έγινε εμπορικό! Θύτες και θύματα στον Ελαιώνα και η αδιαφορία Δήμου και κράτους


koumpi

Ακούστε:

Που είναι τα 135 στρέμματα πάρκου που λέτε ότι θα γίνουν κύριε Δήμαρχε;

logo/ Σύνολο έκτασης 220 στρέμματα

Νέα Σμύρνη

2618055674_b135fefd72

Τάδε έφη ο δήμαρχος της Αθήνας…

https://i2.wp.com/img.pathfinder.gr/Pathfinder/News/articles/53/7368153.jpg23/01/09 "Ο Ελαιώνας είναι μια παράνομη χωματερή της Αθήνας, σε απόσταση 500 μέτρα από την Ομόνοια"

Αυτό το είπε ως επιχείρημα υπέρ της τσιμεντοποίησης, μετά από 2 χρόνια δημαρχίας του και 20 χρόνια διοίκησης του δήμου από την παράταξη του! Το ποιος ευθύνεται δεν μας το αποκάλυψε.

Τελικά στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σχοινί!

Μιά εικόνα 1000 λέξεις…

https://elaionas.files.wordpress.com/2009/01/montazaki.jpg

Blog Stats

  • 97,279 Eπισκέψεις

Ελάτε σε επαφή

...επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: elaionas@yahoo.gr

.

logo/

Δημοσιεύσεις

RSS Ειδησεις για την Αθηνα

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS indy.gr: Νέα από την πόλη

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Εικόνες απ' τον Ελαιώνα


Αρέσει σε %d bloggers: