Η παρέμβαση του Ρήγα Αξελού στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της «Διπλής Ανάπλασης»

15 Δεκεμβρίου, 2008 at 8:01 μμ

Η τοποθέτηση στο δημοτικό συμβούλιο 15/12/2008 μετά τη σφοδρή συντονισμένη επίθεση Κακλαμάνη και Βωβού, ενάντια στους 130 πολίτες ου άσκησαν το νόμιμο δικαίωμα τους να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικράτειας.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Ρήγας Αξελός αναφέρθηκε σε πρόσφατες ανακοινώσεις και κινήσεις της Δημοτικής Αρχής σε σχέση με τις εξελίξεις στο ζήτημα της «Διπλής Ανάπλασης» και της ανέγερσης του εμπορικού κέντρο ιδιοκτησίας Βωβού στον Βοτανικό. Μεταξύ άλλων, ο Ρήγας Αξελός ανέφερε:
«Οι πρόσφατες επίσημες ανακοινώσεις του κ. Δημάρχου και κυρίως, η διακίνηση κειμένου συλλογής υπογραφών από την δημοτική πλειοψηφία στο 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα βρίσκονται κατά τη γνώμη μας εκτός του επιτρεπτού πλαισίου δημοκρατικής αντιπαράθεσης στο Δήμο και πρέπει να αποδοκιμαστούν συλλογικά από το Δημοτικό Συμβούλιο, διότι:

  • Στοχοποιούν συγκεκριμένα στελέχη της Ανοιχτής Πόλης και του ΣΥΡΙΖΑ – συγκεκριμένα τον κ. Χ. Καραμάνο και την κ. Ελ. Πορτάλιου, χρησιμοποιώντας και απαράδεκτες συκοφαντικές προσωπικές αναφορές. Άνθρωποι που στοχοποιούνται γιατί άσκησαν το δικαίωμα τους να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Απαγορεύεται οι δημοτικοί σύμβουλοι να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Καλούμε τις παρατάξεις να τοποθετηθούν.
  • Αποσιωπάται έτσι τεχνηέντως πως για το συνολικό έργο της ανάπλασης στον Ελαιώνα -και ειδικά για το εμπορικό κέντρο του κ. Βωβού- έχουν εκφράσει κριτική και στελέχη του ΠΑΣΟΚ (τόσο δημοτικοί σύμβουλοι όσο και βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο υπεύθυνος για το περιβάλλον κ. Σπ. Κουβέλης), της Συμπαράταξης & του ΚΚΕ, αλλά και μια πλειάδα κοινωνικών, επιστημονικών και αυτοδιοικητικών φορέων και ειδικά η «Συμμαχία των 12 φορέων για το περιβάλλον» ((ΤΕΕ, Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά, ΕΜΠ, Παν/μιο Αθηνών, Γεωπονική Σχολή, Υπερνομαρχία Αθήνας -Πειραιά, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ κ.ά φορείς). Άρα, υπάρχει ένα ευρύτατο μέτωπο κατά του MALL του Βωβού. Που στοχεύει η στοχοποίηση ανθρώπων από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο;
  • Διαστρεβλώνουν εσκεμμένα την θέση της Ανοιχτής Πόλης, συσκοτίζοντας έτσι τον αναγκαίο δημόσιο διάλογο για το ζήτημα της «διπλής ανάπλασης» και ιδιαίτερα της ανέγερσης του τεράστιου εμπορικού κέντρου συμφερόντων Βωβού. Οι ανακοινώσεις του Δήμου προτάσσουν διάφορα εντελώς αναπόδεικτα επιχειρήματα περί «2.500 θέσεων εργασίας» και «οικολογικής αναβάθμισης της περιοχής Βοτανικού και Αλεξάνδρας» με μόνο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και βέβαια, το να αποσείσει η Δημοτική Αρχή τις ευθύνες της για την τροπή που πιθανά έχει πάρει το ζήτημα. Δεν σας απασχολεί όμως για πιο λόγο το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε προσωρινή αναστολή των εργασιών; Για ποιό λόγο το έπραξε; Μήπως υπάρχουν λόγοι που το κάνουν να πιθανολογεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις παρανομιών;

Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι και θεωρούμε ότι αυτές οι κινήσεις του κ. Δημάρχου βρίσκονται εκτός πλαισίου της θεμιτής διαφωνίας και πολιτικής αντιπαράθεσης:

  • Ο Δήμος εμφανίζεται -ως μη όφειλε- πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις πρακτικές του μεγαλοεργολάβου κ. Βωβού: Δεν είναι τυχαίο ότι με έξοδα των Δημοτών, η Δημοτική Αρχή συμπαρίσταται δικαστικά στον κ. Βωβό στο ΣτΕ. Δυστυχώς, από την προηγούμενη παράδοση των Δημάρχων Αθηναίων που προσέφευγαν στο ΣτΕ ενάντια σε επιχειρηματίες και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, φτάσαμε στο παράδοξο αντίστροφο: Ο Δήμος να συνταυτίζεται εξακολουθητικά με ιδιώτες εργολάβους ενάντια σε ειλημμένες αποφάσεις του ΣτΕ που είναι τοποτηρητής της νομιμότητας.
  • Ο κ. Δήμαρχος επιτίθεται στο κύρος και την αξιοπιστία ΣτΕ που είναι θεσμικός φορέας με αναγνωρισμένη συμβολή στη προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής και δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του. Θεωρούμε ότι ο ρόλος του Δημάρχου και Προέδρου της ΚΕΔΚΕ επιβάλλει να είναι πολύ προσεκτικός όσον αφορά άλλους φορείς της Πολιτείας – και ιδιαίτερα τη Δικαιοσύνη.
  • Μας προξενεί έκπληξη επίσης, και νομίζουμε είναι πρώτη φορά που συμβαίνει, ο Δήμαρχος της Αθήνας και Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, δηλαδή ένας σημαντικός θεσμικός παράγοντας της αυτοδιοίκησης, να επιτίθεται με παρόμοιο τρόπο και με χαρακτηρισμούς όπως «μηδενιστές» (!?) σε ένα πολιτικό χώρο που εκπροσωπείται στη Βουλή και ασκεί το αναφαίρετο δικαίωμα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου των πράξεων της κρατικής διοίκησης.

Από τη μεριά μας:

  • Επαναλαμβάνουμε συνοπτικά τη θέση μας: είμαστε από την αρχή αυτής της ιστορίας, υπέρ της κατασκευής του γηπέδου του ΠΑΟ στο Βοτανικό υπό προϋποθέσεις που σήμερα δεν ακολουθεί η Δημοτική Αρχή: διατήρηση του ισοζυγίου πρασίνου στην πολεοδομική ενότητα του Ελαιώνα σύμφωνα με το ΠΔ του 95, μη οικονομική επιβάρυνση του Δήμου, εκπόνηση σοβαρών πολεοδομικών, συγκοινωνιακών κλπ μελετών. Ας σταματήσουν επιτέλους να διαστρέφουν την άποψη μας, όσοι θέλουν να προωθήσουν κοινές μπίζνες με το κ Βωβό. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: ?Οι φίλοι του παναθηναϊκού ξέρουν πολύ καλά ότι για να είναι κανείς παναθηναϊκός δε είναι προϋπόθεση να είναι και Βωβός. Και σε κάθε περίπτωση καταλαβαίνουν τι παιχνίδι παίζεται και δεν καταπίνουν αμάσητα όσα τους σερβίρουν. Άλλωστε θα θυμούνται ότι ο ΣΥΝ έχει από το 1998, καταθέσει πρόταση για κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ στο Βοτανικό. Τότε που άλλοι μίλαγαν για Γουδή κι άλλοι για Ελληνικό. Και για να τελειώνουμε. Κανείς από εμάς δεν έχει θέση εναντίον του γηπέδου. Εναντίον του γηπέδου είναι αυτοί που θέτουν ως προϋπόθεση για το γήπεδο την κατασκευή εμπορικού κέντρου. Έλεος πια με την υποκρισία? (SPORT DAY 6/12/08).

Δηλώνουμε ότι δεν θα δεχθούμε άλλες παρόμοιες προκλήσεις και καλούμε τον Πρόεδρο του ΔΣ και τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων να προασπίσουν το ιστορικό κύρος και τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών του Δήμου.

  • Σε όλα αυτά μπορεί να μην συμφωνήσουμε ποτέ. Καθείς, βέβαια, και τα όπλα του. Ωστόσο είναι ένα θέμα που το θεωρούμε ύψιστης σημασίας:

Καλούμε το κ. Δήμαρχο να ανακαλέσει τους βαρείς προσωπικούς υπαινιγμούς του προς στο στέλεχος της ΑΠ Χ. Καραμάνο και να αποσύρει το απαράδεκτο κείμενο συλλογής υπογραφών που διακινεί η Πρόεδρος του 7ου (μέσω του μηχανισμού του Δήμου και χωρίς σχετική απόφαση διαμερισματικού συμβουλίου !!) το οποίο αναφέρεται με παραπλανητικό τρόπο ονομαστικά στη δημοτική μας σύμβουλο, καθηγήτρια ΕΜΠ κ. Πορτάλιου.

Εμείς σαν παράταξη στοχεύουμε, το επόμενο διάστημα, με μια σειρά από δημόσιες πολιτικές πρωτοβουλίες να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη όλης της πόλης ότι το ζήτημα του γηπέδου είναι διαφορετικό από το ζήτημα του πολυκαταστήματος του κ. Βωβού. Εσείς δεν θέλετε το γήπεδο, γιατί εσείς εμπλέξατε το γήπεδο με το εμπορικό του Βωβού.»

Entry filed under: Δελτία τύπου.

H «Συμπαράταξη» για τον Ελαιώνα Ο ακραίος πανικός του δημάρχου Ν. Κακλαμάνη


koumpi

Ακούστε:

Που είναι τα 135 στρέμματα πάρκου που λέτε ότι θα γίνουν κύριε Δήμαρχε;

logo/ Σύνολο έκτασης 220 στρέμματα

Νέα Σμύρνη

2618055674_b135fefd72

Τάδε έφη ο δήμαρχος της Αθήνας…

https://i0.wp.com/img.pathfinder.gr/Pathfinder/News/articles/53/7368153.jpg23/01/09 "Ο Ελαιώνας είναι μια παράνομη χωματερή της Αθήνας, σε απόσταση 500 μέτρα από την Ομόνοια"

Αυτό το είπε ως επιχείρημα υπέρ της τσιμεντοποίησης, μετά από 2 χρόνια δημαρχίας του και 20 χρόνια διοίκησης του δήμου από την παράταξη του! Το ποιος ευθύνεται δεν μας το αποκάλυψε.

Τελικά στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σχοινί!

Μιά εικόνα 1000 λέξεις…

https://elaionas.files.wordpress.com/2009/01/montazaki.jpg

Blog Stats

  • 100.480 Eπισκέψεις

Ελάτε σε επαφή

...επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: elaionas@yahoo.gr

.

logo/

RSS Ειδησεις για την Αθηνα

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS indy.gr: Νέα από την πόλη

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Εικόνες απ' τον Ελαιώνα