Σημαντικότατη γνωμοδότηση του ΣτΕ για τον Ελαιώνα

15 Μαρτίου, 2010 at 8:39 πμ

Γνωμοδότηση κόλαφος για τις συνεχείς προσπάθειες παραβίασης τους Προεδρικού Διατάγματος του 1995 για τον Ελαιώνα. Διαβάστε από Eλευθεροτυπία και in.gr.

«Στοπ» από ΣτΕ σε κτίρια υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Ελαιώνα
EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δεν επέτρεψε, με γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος, την κατασκευή κτιρίων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ελαιώνα Αττικής.

Στο ΣτΕ κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο προβλέπει «την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή του Ελαιώνα που εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγίου Ι. Ρέντη, την τροποποίηση των χρήσεων γης, τον καθορισμό των όρων και περιορισμών δόμησης σε ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα και συμπλήρωση του από 20.9.1995 Π.Δ.».

Ωστόσο, το ΣτΕ έκρινε μη νόμιμη τη ρύθμιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία κτιρίων περίθαλψης στην περιοχή του Ελαιώνα. Δηλαδή, μονάδων παροχής υγείας, όπως είναι νοσοκομεία, κλινικές, ιατρικά κέντρα. Οι συγκεκριμένες χρήσεις κρίθηκαν παράνομες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ρυθμίσεις πολεοδομικού σχεδιασμού δεν επιτρέπεται να εισάγονται κατά τρόπο περιστασιακό και αποσπασματικό, τη στιγμή μάλιστα που οι συνταγματικές επιταγές του άρθρου 24 επιτάσσουν τη χωροταξική οργάνωση της χώρας και την πολεοδομική διαμόρφωση των οικισμών με κριτήρια ορθολογικού σχεδιασμού.

Όπως επισημαίνεται, ναι μεν επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις η προσθήκη ή αφαίρεση μίας ή περισσοτέρων χρήσεων γης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσες ανάγκες σχετιζόμενες με λόγους πολεοδομικούς, κοινωνικούς ή άλλους, αλλά η πρόβλεψη χρήσης κτιρίων περίθαλψης σε ορισμένα τμήματα της περιοχής του Ελαιώνα, δεν προκύπτει από πουθενά ότι εξυπηρετεί άμεσες ανάγκες.

Αντίθετα, σύμφωνα με το ΣτΕ, συνιστούν ευρεία μεταβολή που συνεπάγεται αλλοίωση των χαρακτηριστικών της περιοχής.

Ακολούθως, η γνωμοδότηση συνεχίζει τονίζοντας ότι ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι στην εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού της Αθήνας αναφέρονται εκτενώς οι λόγοι για τους οποίους κρίθηκε πολεοδομικώς ικανή η εγκατάσταση κτιρίων περίθαλψης στον ελαιώνα, οι σχετικές διατάξεις του σχεδίου ΠΔ, πρέπει να διαγραφούν ως μη νόμιμες.

Αντίθετα, το ΣτΕ έκρινε νόμιμη τη ρύθμιση του σχεδίου Π.Δ. που προβλέπει ότι ΔΕΝ επιτρέπεται η εγκατάσταση πρατηρίων βενζίνης, εμπορικών κέντρων, υπεραγορών, πολυκαταστημάτων και υπεραγορών τροφίμων κατά μήκος της Ιεράς Οδού και ειδικά στο τμήμα που εμπίπτει στους Δήμους Αθηναίων και Αιγάλεω.

Entry filed under: Δημοσίευμα.

Όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα αρχίζει η μαύρη προπαγάνδα… Δημοτική αρχή Kακλαμάνη: Ιστορία μου αμαρτία μου…


koumpi

Ακούστε:

Που είναι τα 135 στρέμματα πάρκου που λέτε ότι θα γίνουν κύριε Δήμαρχε;

logo/ Σύνολο έκτασης 220 στρέμματα

Νέα Σμύρνη

2618055674_b135fefd72

Τάδε έφη ο δήμαρχος της Αθήνας…

https://i0.wp.com/img.pathfinder.gr/Pathfinder/News/articles/53/7368153.jpg23/01/09 "Ο Ελαιώνας είναι μια παράνομη χωματερή της Αθήνας, σε απόσταση 500 μέτρα από την Ομόνοια"

Αυτό το είπε ως επιχείρημα υπέρ της τσιμεντοποίησης, μετά από 2 χρόνια δημαρχίας του και 20 χρόνια διοίκησης του δήμου από την παράταξη του! Το ποιος ευθύνεται δεν μας το αποκάλυψε.

Τελικά στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σχοινί!

Μιά εικόνα 1000 λέξεις…

https://elaionas.files.wordpress.com/2009/01/montazaki.jpg

Blog Stats

  • 100.486 Eπισκέψεις

Ελάτε σε επαφή

...επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: elaionas@yahoo.gr

.

logo/

RSS Ειδησεις για την Αθηνα

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS indy.gr: Νέα από την πόλη

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Εικόνες απ' τον Ελαιώνα